Een op de drie leden raad van bestuur beursgenoteerde bedrijven is vrouw

Illustratiebeeld.
thinkstock Illustratiebeeld.
Voor het eerst is bij de bedrijven op de Brusselse beurs meer dan een op de drie bestuurders een vrouw. Dat blijkt uit de tweejaarlijkse bestuurders­enquête van De Tijd.

De quotawet van 2011 verplicht beursgenoteerde ondernemingen een derde vrouwelijke bestuurders te hebben. De meeste bedrijven moesten die regel in 2017 nakomen. Kleine bedrijven kregen iets meer tijd.

Twee jaar geleden stond de teller voor vrouwelijke bestuurders op 27 procent. Nu is dat iets meer dan 33 procent. Het aantal bedrijven waar de raad van bestuur voor minstens een derde uit vrouwen bestaat, verdubbelde. Twee jaar geleden respecteerden 42 van de 124 betrokken bedrijven de wet. Vandaag zijn dat 80 op 126 bedrijven.

De onderneming met de vrouwelijkste raad van bestuur is Nyrstar. Drie van de vier Nyrstar-bestuurders zijn vrouwen. Het aantal vrouwelijke bestuurders steeg het sterkst bij de Nationale Bank: van een naar zeven, na een initiatief van minister van Financiën Alexander De Croo (Open Vld).

Steeds minder mannenbastions

Mannenbastions zijn er op de Brusselse beurs steeds minder. Twee jaar geleden waren 14 raden van bestuur volledig mannelijk. Dat aantal - nu acht - is bijna gehalveerd.

Bestuurders van bedrijven die tegen de wet op vrouwenquota blijven zondigen, riskeren de voor­delen - ook financiële - verbonden aan hun mandaat tijdelijk kwijt te raken. Volgens de informatie waarover De Tijd beschikt werd nog niemand bestraft.

“Goed nieuws”

De cijfers zijn “goed nieuws”, vindt federaal minister van Werk Nathalie Muylle (CD&V), die ook bevoegd is voor Gelijke Kansen. “Het feit dat er een continue positieve evolutie is, is voor mij heel belangrijk en toont aan dat de quota werken”, zei ze in De Ochtend op Radio 1.

Toch is er nog werk aan de winkel, bijvoorbeeld op vlak van etniciteit of geaardheid, zei ze. Maar of dat ook via quota moet, liet ze in het midden. “Ik denk dat we dat gesprek moeten durven voeren, maar voor mij zijn quota een instrument, geen doel op zich. We moeten ook oppassen dat er geen negatieve effecten van komen”, klonk het.

Voor de hardleerse mannenbastions zijn inderdaad sancties mogelijk, bevestigde Muylle. “Als men steevast neen blijft zeggen moeten we de instrumenten in de wet kunnen toepassen”. Maar de minister plant in eerste instantie overleg met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen “om te kijken hoe we hen kunnen motiveren”. In 2023 volgt sowieso een evaluatie van de quotawet in het parlement.

Illustratiebeeld.
Getty Images/iStockphoto Illustratiebeeld.