Een op de drie Belgen wil en kan thuiswerken, maar mag dat niet van de baas

Vandaag vermijden alle telewerkers samen elke dag ruim ­­9­­ miljoen kilometers, of 7 procent van al het woon-werkverkeer.
Thinkstock Vandaag vermijden alle telewerkers samen elke dag ruim ­­9­­ miljoen kilometers, of 7 procent van al het woon-werkverkeer.
Uit een grootschalige enquête van de FOD Mobiliteit bij 2.000 werkende Belgen, blijkt dat zowat één op de drie werknemers die vandaag niet van thuis uit werken, maar dat wel minstens één dag per week zouden kunnen én willen doen, daarvoor geen toestemming krijgen van hun baas.

Dat schrijven De Standaard, Het Nieuwsblad, de Gazet van Antwerpen en Het Belang van Limburg vandaag.

Dat is dus een grote groep mensen die "mits wat kleine aanpassingen en een andere mentaliteit van de werkgever aan telewerk kan doen in de nabije toekomst", concludeert de FOD. 

Grote mobiliteitsimpact

Als zij dat beginnen te doen, zal de huidige 17 procent telewerkers (al ruim het dubbele van tien jaar geleden) nog aangroeien tot 42 procent. De impact daarvan op de mobiliteit zou 'zeer groot' zijn: vandaag vermijden alle telewerkers samen elke dag ruim ­­9­­ miljoen kilometers, of 7 procent van al het woon-werkverkeer. 

Dat zou dan oplopen tot 23 miljoen uitgespaarde kilometers per dag: een zesde van alle tijdens de spits gereden kilometers.

Lees ook: Deze jobs lenen zich uitstekend tot thuiswerk
23 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Davy Ringoet

  Bovendien zit je nu dikwijls met 20 personen of meer op een plateau / eiland, wat al eens voor lawaaihinder zorgt, en dus voor afleiding. In die zin kan thuiswerk productiever zijn.

 • Davy Ringoet

  Dit komt door het feit dat thuiswerk "vroeger" niet bestond, en mensen die dat vroeger niet hadden daar jaloers op zijn. Maar de tijd dat mensen alleen maar ergens werken voor een goed loon en / of een bedrijfswagen is voorbij...

 • Stefanie van Dijk

  En aan de reacties hier is meteen te zien waarom bazen het niet willen, vooroordelen over een loopje nemen met je werk. Thuiswerk is niet luieren en stofzuigen, bazen moeten je wel een target meegeven natuurlijk. Ik ken er zat voor wie het prima werkt, en ja, op de kinderen passen kan ermee gecombineerd worden, maar dan zit je wel na het avondeten de laatste dingetjes af te ronden, geven en nemen heet dat

 • Francinne Declerque

  Thuiswerken is zalig, geen files, niet door weer en wind moeten. Niet afgeleid door dwaze collega’s of domme vragen. Ik verzet meer werk thuis dan op 2 uur op den bureau op t werk. Dus bekijk het maar kortzichtige roofaannemersdie hun volk niet vertrouwen of vinden dat ze moeten afzien in file en weer en wind.

 • Eric Vaeske

  Ik werk regelmatig thuis ( baas is slim en vooruitziend) en dat heeft alleen maar voordelen. Geen filestress en minder vroeg opstaan. Het werk zelf : geen afleiding van tetterende medewerkers, geen telefoon, geen gezaag rond je kop, ... en daardoor ligt het rendement en kwaliteit veel hoger. En mocht je niets doen zal de baas het wel rap merken.