Een fitnessabonnement aanschaffen is kinderspel, maar hoe raak je er weer van af?

thinkstock
Wie zijn sportbroek niet wil scheuren aan een fitnessabonnement, kiest best voor een club die de gedragscode voor fitnesscentra van minister van Consumentenzaken Kris Peeters (CD&V) uit 2015 ondertekende. Maar zelfs dan nog moet je de kleine lettertjes van het contract uitgebreid doorlezen. "Een fitnessclub blijft een commerciële onderneming die winst wil maken."

Niets zo eenvoudig als het aanschaffen van een lidkaart bij een fitnesscentrum. Dat vervolgens ook optimaal benutten is al een ander paar mouwen, laat staan er weer vanaf geraken als je al snel merkt dat je toch niet zo sportief bent als je hoopte. In West-Vlaanderen schakelde een vrouw in geldnood haar arts in om van haar contract bij een fitnessclub af te raken. Enkel een medisch attest bleek een geldige manier om haar lidmaatschap op te zeggen. 

Winst maken

"De meeste fitnesscentra kiezen voor formules waarbij klanten voor langere tijd aan hun lidmaatschap gebonden zijn," legt professor economie en bedrijfskunde Diane Breesch van VUB uit. "Op die manier garanderen ze hun inkomsten."

Je hebt 27% van dit artikel gelezen
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Ramon Simon

    Logisch dat ze winst moeten maken, maar dat ze dan een realistische prijs vragen. Bij mij vroegen ze wat ze vroegen, betaalde per 6 maand, als ik het moe was betaalde ik niet meer. Geen gedoe meet stilzwijgend verlengen of dat ze u onder druk zetten. Ik betaalde waarschijnlijk meer dan bij de grote ketens want ik vraag me soms af hoe dat die winst maken met hun lage prijzen. Waarschijnlijk abonnementen verkopen en hopen dat mensen er geen gebruik van maken.

  • Nathalie Landtsheer

    Is dat niet bij alle ondertekening zo? Het zijn plagen in deze tijd, corrupt en hypocriet, onze tijdsgeest, een trend. Om je dood te schamen.

  • Sébastien Bo

    Wurgcontracten: Tegenwoordig zijn bij crossfit ook domicilie verplicht en krijg je een boete van 10 euro elke keer een betaling niet lukt...zelf hebben ze geen verplichtingen volgens het contract,zij mogen annuleren als ze vinden dat er te weinig studenten zijn...en je bent niet verzekerd