Economische inspectie voert onderzoek naar nieuwe promotiestunt van Albert Heijn

REUTERS
Minister van Consumenten Kris Peeters (CD&V) heeft de Economische Inspectie opdracht gegeven de opmerkelijke promocampagne van supermarktketen Albert Heijn tegen het licht te houden. Beroepsvereniging Buurtsuper.be had de economische inspectie gevraagd om een onderzoek in te stellen naar de "1+2 gratis"-promotieactie. In België is de verkoop met verlies immers wettelijk verboden. De organisatie spreekt over een "destructieve strategie".

Na de melkstunt van vorige week pakt Albert Heijn België opnieuw uit met ongezien prijsgeweld: de bonusfolder van maandag 4 tot zondag 10 februari heeft een hele reeks aanbiedingen in de trant van "1+2 gratis". Wie bijvoorbeeld in de Albert Heijn één pak Soubry-spaghetti koopt, krijgt er nog eens twee gratis bovenop. Dezelfde aanbieding geldt ook voor broodjes, paprika's, enkele wijnen en voor bekende merkproducten als McCain-diepvriesfrieten of Nivea-douchecrème.

Het is buiten de solden verboden om producten met verlies te verkopen in België. De economische inspectie zal nu een boekhoudkundig onderzoek instellen om te kijken of dat is gebeurd, bevestigt woordvoerster Chantal De Pauw aan onze redactie. Dat houdt concreet in dat de inspectie in de boekhouding naar de aankoopprijs van de producten zal gaan kijken. Het onderzoek betekent niet dat Albert Heijn sowieso in de fout ging. Als de keten erin geslaagd is grote kortingen te bedingen bij zijn leveranciers, is dat geen enkel probleem.

 “Ik wil nagaan of het verbod op verkopen met verlies wordt nageleefd en of er geen onredelijke druk wordt uitgeoefend op leveranciers”, zegt minister Peeters.  “Lage prijzen zijn goed voor de consument, maar het is verboden met verlies te verkopen. Bij verkoop met verlies wordt de normale concurrentie namelijk onmogelijk gemaakt. Grote spelers kunnen zo de kleintjes wegconcurreren en de markt gaan domineren.”

Volgens Buurtsuper.be riskeren de promotieacties van Albert Heijn uit te monden in een ratrace "die schadelijk zal zijn voor de hele economie". De vereniging meent dat de ratrace een impact zal hebben op de tewerkstelling en verwacht naar eigen zeggen dat de margekrimp voedingsbedrijven ertoe zal aanzetten om minder te investeren in innovatie.

"Dat leidt uiteindelijk tot een algemeen kwaliteitsverlies van onze voeding", betoogt directeur Luc Ardies. "Dit gaat niet alleen over de kleine zelfstandige die benadeeld wordt door de multinational. Net op een moment dat de voedingssector nood heeft aan extra middelen om de vele toekomstige uitdagingen het hoofd te bieden (digitalisering, investeringen in milieubesparende maatregelen, ...) leidt dit soort promotieacties één van de belangrijkste Belgische sectoren naar de vernieling", besluit hij. 

REUTERS49 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk Vregels

  Dat Belgen vorig jaar voor meer dan 27 miljard euro aan boodschappen deden in Nederland ontgaat Peeters kennelijk. Dit is een stijging van 8 miljard tegenover het jaar voordien dus het zit stevig in de lift.

 • Yelene dekann

  als AH dat kan dan wil dit zeggen dat zij er nog op verdienen en dat wil ook zeggen dat grote supermarkten op de kap van de consument heel veel geld verdienen

 • Johan Billiet

  Massacosmetica producten zijn spotgoedkoop in productie (dat weet Economische Zaken blijkbaar niet), als dus de producent en de distributieketen een actie willen doen (en hun winstmarges -tijdelijk- sterk reduceren) kan dit echt zonder dat er met verlies wordt verkocht...niks fout mee..wel goed voor de consument

 • Wilfried Vanden Berg

  Is dat misschien weer een onderzoek commissie van Meneerke Peeters? Want daar is hij hel goed in.

 • Ronny Biesen

  Maar dat de zelfstandigen tijdens de solden eerst hun prijzen snel hoger plaatsen om dan zogezegd veel korting te geven en zo de klant bedriegen, dat maakt Peeters niet uit. Geen economische inspectie daar.