Economische groei zwakt af door escalerende handelsconflicten, waarschuwt OESO

De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) heeft vandaag gewaarschuwd voor escalerende handelsconflicten en kwetsbaarheden in het financiële systeem. De wereldeconomie groeit langzamer, aldus de OESO in Parijs.

"De vooruitzichten blijven zwak en er zijn veel risico's die een donkere schaduw werpen op de wereldeconomie en het welzijn van de mensen", aldus OESO-hoofdeconoom Laurence Boone.

Zo zou een verdere escalatie van het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China over twee tot drie jaar 0,6 procent van de economische groei kosten. In dat handelsconflict heeft Washington zopas nog de Chinese telecomgigant Huawei op een zwarte lijst van ondernemingen geplaatst.

Pessimistisch vooruitzicht

De wereldeconomie zal volgens de OESO dit jaar groeien met 3,2 procent. De organisatie is daarmee iets pessimistischer dan voorheen. Voor volgend jaar wordt gerekend op een groei van 3,4 procent. 

Voor België gaat de OESO uit van een economische groei van 1,2 procent dit jaar en 1,3 procent in 2020. In november vorig jaar werd uitgegaan van een economische groei van 1,4 procent dit en volgend jaar. Dat cijfer werd toen ook al naar beneden bijgesteld. 
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • james vroman

  goede zaak ...nu nog de werkloosheidsuitkering zo vlug mogelijk afvoeren dan hebben ze wat ze willen ...

 • Roland Vanlerberghe

  Misschien ligt de reden wel minder bij handelsconflicten dan bij een gebrek aan koopkracht bij de consument.

 • Gino Denil

  Eeuwige economische groei is geen utopie. Maar de neoliberale versie wel. Die gaat enkel voor meer winst ten koste van wat ook. Maar meer kwaliteit, meer duurzaamheid, meer schoonheid, meer efficiëntie, nieuwe mogelijkheden of oplossingen. Dat is ook allemaal groei. En die kan samen gaan met meer respect voor onze aarde als bron en leefomgeving en toch een beter leven opleveren.

 • Ronny Biesen

  Dat wisten we al lang zonder de dikbetaalde medewerkes van OESO ook.

 • Tim Peeters

  Eeuwige economische groei is een pure utopie.de mensheid moet op dieet.zou dit eigenlijk kwaad kunnen.het Neo liberaal systeem is zijn eigen ondergang aan het graven.