Economische groei versnelt in eurozone

Illustratiebeeld
BELGA Illustratiebeeld
De groei van de economie in de landen van de Europese eenheidsmunt is in de eerste drie maanden van het jaar versneld naar 0,4 procent. In het slotkwartaal van 2018 ging het bruto binnenlands product (bbp) nog met 0,2 procent vooruit. Dat meldt de Europese statistiekdienst Eurostat. De werkloosheid in de eurozone in maart ging naar het laagste peil in ruim jaar.

De groei ligt hoger dan verwacht door de analisten, met dank aan Spanje en Frankrijk. In Spanje zorgden de investeringen voor groei, en in Frankrijk waren de private bestedingen daar verantwoordelijk voor. Het gaat ook om de grootste toename in drie kwartalen voor de 19 landen van de euro. In de hele EU was er 0,5 procent groei, opnieuw vergeleken met het voorgaande kwartaal.

Belgische situatie
In België evolueerde de zaak andersom. De Belgische economie is in het eerste kwartaal van 2019 trager gegroeid dan in de voorgaande kwartalen, dat bleek gisteren uit een eerste raming van de Nationale Bank van België. Het bruto binnenlands product (bbp) steeg met amper 0,2 procent. 

Het is van het derde kwartaal van 2017 geleden dat de groei in België nog zo laag was. In het laatste kwartaal van vorig jaar ging de economie er nog met 0,4 procent op vooruit.

Eurostat kwam nog met ander economisch nieuws op de proppen. Zo klokte de werkloosheidsgraad in de eurozone in maart af op 7,7 procent. In februari was dat 7,8 procent en in maart 2018 8,5 procent. Het gaat om het laagste niveau sinds september 2008. Die lage niveaus zijn er al langer: de werkloosheidsgraad in februari was al de laagste sinds oktober 2008.
3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Dirk Vregels

    Steeds meer Belgen doen hun boodschappen en overige aankopen in de buurlanden dus is het logisch dat de economische groei in Belgie enkel achteruit gaat.

  • daan aerts

    behalve in belgie , juist was dat landje ook niet bij de eurozone ?

  • Emi De graeve

    ja, met een aangroeiende bevolkingsdichtheid moet de economie ook wel groeien zeker ? Ik geloof er niks van want voor alles wat ik nodig heb wordt duurder ...