Economische groei in eurozone halveert

Foto ter illustratie.
thinkstock Foto ter illustratie.
De economie in de eurozone is aan het afkoelen. Het bruto binnenlands product (bbp) groeide in het tweede kwartaal met nog slechts 0,2 procent, zo maakte Eurostat vandaag bekend op basis van een eerste raming. In het voorgaande kwartaal was er nog een groei van 0,4 procent.

Op jaarbasis vertraagt de economische groei tot 1,1 procent, het laagste niveau in meer dan vijf jaar. De groei is wel nog iets beter dan de 1 procent waar analisten van uitgingen.

De groeivertraging komt niet als een verrassing, want de jongste maanden toonden ondernemers zich al een pak pessimistischer. Gisteren kwam de Belgische nationale bank met een eerste flashraming, die wijst op een groeivertraging in ons land. Ook Frankrijk, Spanje en Oostenrijk zien de conjunctuur verzwakken. In Italië wordt zelfs een krimp verwacht.

De ECB kondigde bij haar jongste rentebesluit aan dat ze in september mogelijk nieuwe stimulerende maatregelen gaat nemen. Die zouden ook de inflatie moeten aanwakkeren, die nog altijd te laag is. In juli werd in de eurozone een inflatie van 1,1 procent opgetekend, het laagste niveau sinds begin 2018.

Op werkgelegenheidsvlak staat de barometer wel nog op mooi weer. De werkloosheidsgraad in de eurozone zakte in juni tot 7,5 procent, het laagste niveau in meer dan tien jaar. In de eurozone waren in juni 12,377 miljoen mensen werkloos, of 45.000 minder dan in mei en ruim 1 miljoen minder dan het jaar voordien.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tim Peeters

  Eeuwige economische groei is een van de mantra’s van voor de eeuwwisseling.het brengt enkel de superrijken vooruit.de wereld verandert toch of al die blaaskaken van zogezegde economisten nog verkondigen.mensen willen meer rust in hun leven.maar dan moet je overconsumptie laten voor wat het is en resoluut gaan voor kwaliteit ipv kwantiteit.

 • Christian Alex

  Volgens de EU is dat niet belangrijk. Hun vier programmapunten zijn: de kinderarmoede, 'eerlijke' belastingen, een minimumloon en 'het klimaat'.

 • Gilbert Rodts

  Aan alles is een plafond en dan kan het alleen maar naar beneden .

 • Jef Heffens

  Het fundamenteel probleem is al 2 decennia zichtbaar en vooral in 2008 is het alleen een blinde die het niet ziet maar blijkbaar is er nog altijd geen meerderheid van de beleidsmaker in Europa die het ziet. Eerst moet hun naïviteit eerst wat wegebben.

 • Bart Verbeeck

  De fed probeert al 20 jaar inflatie te creëren. De ecb doet al 10 jaar hetzelfde. Beide hebben gefaald. Dus doen ze het nogmaals en opnieuw. Inflatie zal komen maar niet op bestelling. Daar moet je geen phd voor hebben.