Economische groei in België vertraagt in tweede kwartaal

.
Photo News .
De economische groei in België is in het tweede kwartaal vertraagd tot 0,2 procent. Dat meldt de Nationale Bank in een eerste flashraming. In het eerste kwartaal bedroeg de economische groei 0,3 procent. Het is van de zomer van 2017 geleden dat de groei op kwartaalbasis zo laag is. Op jaarbasis komt de economische groei uit op 1,2 procent.

De Nationale Bank kwam dinsdag ook met meer details voor het eerste kwartaal. Van januari tot einde maart is het bruto binnenlands product (bbp) met 0,3 procent gegroeid tegenover het voorgaande kwartaal, en met 1,3 procent op jaarbasis. Het waren vooral de bouw (+0,7 pct) en dienstensector (+0,6 pct) waar de toegevoegde waarde is gestegen. In de industrie was er een daling van de toegevoegde waarde (-0,7 pct), de eerste daling sinds de lente van vorig jaar.

De binnenlandse vraag deed het in het eerste kwartaal nog altijd goed, met een groei van de particuliere consumptie (+0,3 pct) en van de investeringen in woningen (+0,8 pct). De bedrijfsinvesteringen namen licht toe (+0,1 pct). De overheid heeft haar consumptieve bestedingen eveneens verhoogd (+0,9 pct), maar haar investeringen met 3,8 procent verminderd. Ook de netto-uitvoer leverde nog een positieve bijdrage aan de economische groei.

De werkgelegenheid in het eerste kwartaal steeg met 0,4 procent op kwartaalbasis of 1,5 procent op jaarbasis. Dat is in lijn met de voorgaande kwartalen.
18 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Gino Denil

  Er is alleen economische groei als die hoger is dan de toename van de bevolking. Dat is niet het geval. Dus eigenlijk is er al krimp.

 • piet devlieger

  Elke burger weet waarom - de overheid niet, of wil het niet weten.

 • Ghijs Elvan

  Allemaal goed Emi, maar als de groei vertraagt kunnen wij, die nog werken, uw pensioen niet meer betalen of ten minste niet zo veel. En ook de waarden van uw pensioenspaarfondsen waarin u geïnvesteerd had als appeltje voor uw dorst zullen ook afnemen, want die worden natuurlijk mee bepaald door de economische groei.

 • Marc Gabriels

  Zou de economische groei aangepast worden aan de regeringsvorming ?

 • pol van de velde

  Dringend een burgerregering aanstellen om orde op zaken te zetten. Pas zo kan er bespaard worden. En stop met 90% van de nutteloze politiek te onderhouden.