Economische groei eurozone vertraagt, Italië belandt in recessie

Premier Giuseppe Conte verwacht dat de Italiaanse economie pas in het tweede kwartaal van dit jaar zal herstellen.
Photo News Premier Giuseppe Conte verwacht dat de Italiaanse economie pas in het tweede kwartaal van dit jaar zal herstellen.
De economische groei in de eurozone is vorig jaar vertraagd tot 1,8 procent. Dat blijkt uit een eerste raming van het Europese statistiekbureau Eurostat. In 2017 was er nog een groei van 2,4 procent. De Italiaanse economie is in een recessie beland.

In haar recentste prognoses voor 2018, in november, was de Europese Commissie nog uitgegaan van een groei van 2,1 procent voor de zone van negentien eurolanden.
In het slotkwartaal van het jaar kwam de economische groei uit op 0,2 procent, evenveel als in het derde kwartaal. 

Eurostat maakte donderdag voorts bekend dat de werkloosheidsgraad in de eurozone 7,9 procent bedroeg in december, net als in november. Dat is nog steeds het laagste niveau in tien jaar. Concreet waren er in december ruim 12,9 miljoen werklozen in de eurozone. 

Italië in recessie

De Italiaanse economie is in een recessie beland. Dat is duidelijk nu uit officiële cijfers blijkt dat de economie twee kwartalen na elkaar is gekrompen.
Het bruto binnenlands product (bbp) van Italië ging er in het laatste kwartaal van 2018 met 0,2 procent op achteruit in vergelijking met het kwartaal ervoor. In het derde kwartaal was de economie al met 0,1 procent gekrompen.
Premier Giuseppe Conte verwacht dat de economie pas in het tweede kwartaal van dit jaar zal herstellen.

Italië is de op twee na grootste economie van de eurozone. De recessie bemoeilijkt de taak van de regering in Rome, die in december afspraken maakte met de Europese Commissie om een ‘buitensporigtekortprocedure’ te voorkomen. Italië verbond zich ertoe het overheidstekort te beperken tot 2,04 procent van het bruto binnenlands product (BBP) - tegenover 2,4 procent eerder. Maar daarvoor ging het wel uit van een economische groei van 1 procent in 2019. Die prognose is volgens experts en internationale instellingen erg optimistisch.

De afspraken moeten een verslechtering voorkomen van de enorme Italiaanse schuld, die meer dan 130 procent van zijn bbp bedraagt. 
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Bart Verbeeck

  Voor de grootste handelszone ter wereld is dit een schande. Meer Europa zou meer welvaart brengen, niet dus. Ik stel wel vast dat meer en meer macht naar onverkozen politiekers gaat in EU Brussel.

 • Marc Van der Vloedt

  ...en 7 artikels hoger weten we waarom het plots slechter gaat. De bovengrondse (economische) cijfers.

 • Daan Roos

  De 7 vette jaren zijn al lang voorbij. De illusie dat het goed ging werd enkel in stand gehouden door op grote schaal geld te lenen. We zijn te duur en te weinig productief!

 • Yves Pinoy

  Die ellende is nog lang niet voorbij. Voeg er de Brexit bij, de slechte begrotingen en tekorten in heel wat Europese landen, het gerommel met kleurige hesjes, enkele oorlogsdreigingen, en zo kunnen we eindeloos doorgaan.

 • Marc Hazelaar

  Weten ze het nu nog niet. Na 7 magere jaren komen 7 vette jaren, enz. Dat wisten ze 100 jaar terug al...