Vlaamse hogescholen gaan niet akkoord met besparingen

De Vlaamse Hogescholenraad (VLHORA) kan zich niet vinden in de besparingsmaatregelen die de Vlaamse overheid voorstelt en oordeelt dat er onvoldoende rekening gehouden wordt met het aantal hogeschoolstudenten dat in de lift zit sinds de economische crisis. De Vlaamse hogescholen formuleerden vandaag een tegenvoorstel voor de besparingen in een persbericht.

"Het Pact 2020, de Verklaring van Leuven en het regeerakkoord zijn plannen die veel visie en engagementen bevatten voor het hoger onderwijs. Het voorontwerp van Programmadecreet 2010, samen met de derde begrotingscontrole 2009, veegt dat alles van de kaart", klaagt de VLHORA aan.

Personeel toekomstvisie bieden
Dat het Vlaamse onderwijs zijn steentje moet bijdragen tot de besparingsronde binnen de Vlaamse begroting, begrijpt de VLHORA naar eigen zeggen wel. Volgens de raad lopen die besparingen voor de hogescholen aanzienlijk op en overstijgen ze de voorgestelde vijftien miljoen euro in de periode 2011 en 2014. Nu het hoger onderwijs de geplande groei bereikt, weigert de Vlaamse overheid de beloofde middelen op tafel te leggen, hekelt de VLHORA.

De Vlaamse hogescholen doen een tegenvoorstel en berekenden onder meer dat ze vijf miljoen aan besparingen in 2010 voor hun rekening kunnen nemen, bovenop de niet-indexatie van de middelen. "Ons tegenvoorstel houdt rekening met het feit dat we ons personeel in deze besparingstijden enkel kunnen motiveren door hen een toekomstvisie te geven. Zo kan de kwaliteit op peil blijven", argumenteert de VLHORA. (belga/ka)