Van Rompuy wijst speculaties over Griekse exit uit eurozone af

EPA
Voor aanvang van het treffen van de G8-leiders in Camp David heeft de Europese Unie speculaties over een Griekse exit uit de eurozone afgewezen. "Indien dat nodig is, zullen we alles doen om de financiële stabiliteit van de eurozone te waarborgen. We hebben dat in het verleden gedaan, en we zullen dat indien nodig ook in de toekomst doen", verklaarde de Europese Raadsvoorzitter Herman Van Rompuy.

De aanhoudende schuldencrisis in de eurozone vormt het belangrijkste gespreksthema op de bijeenkomst van de politieke leiders van de acht machtigste landen ter wereld in Camp David, het buitenverblijf van de Amerikaanse president.

Europees Commissievoorzitter José Manuel Barroso erkende de moeilijke Griekse situatie. Wel is Griekenland volgens hem een "bijzonder" geval. Over de verklaringen van eurocommissaris Karel De Gucht, die had gezegd dat de Europese overheden werken aan een exitscenario voor het geval Griekenland het niet redt, zei Barroso dat "in elk systeem uiteenlopende opvattingen bestaan".

Voor aanvang van de G8-top spraken ook de Amerikaanse president Barack Obama en de nieuwe Franse president Francois Hollande zich uit voor een Griekse toekomst in de eurozone. Alles moet in het werk gesteld worden om de Grieken in de eurozone te houden en hen economisch te steunen, zei Hollande na zijn eerste bezoek aan het Witte Huis. De socialistische president sprak zich ook uit voor een Europese tussenkomst voor de herkapitalisering van Spaanse banken.