Tsipras lijkt vertrouwensstemming niet meer te kunnen vermijden

Grieks premier Alexis Tsipras.
reuters Grieks premier Alexis Tsipras.
Vraagt eerste minister Alexis Tsipras het Griekse parlement om een vertrouwensstemming? Daar ziet het steeds meer naar uit, nu verschillende kopstukken van zijn partij Syriza dat als "evident" omschrijven. Een minister zegt dat zelfs nieuwe verkiezingen onvermijdelijk zijn.

Tsipras zou het parlement om het vertrouwen vragen omdat hij vorige week de steun van de oppositie nodig had om het nieuwe Europees hulpprogramma goedgekeurd te krijgen. Een ruime meerderheid van 230 parlementsleden (op 300) stemde voor, maar van de 149 parlementsleden van Tsipras' partij Syriza stemden er 36 tegen. Niet alleen legt dat de diepe verdeeldheid binnen Syriza bloot, het betekent ook dat de regering-Tsipras ernstig verzwakt is.

Volgens minister van Energie Panos Skourletis heeft de premier nu geen andere keuze dan een vertrouwensstemming te vragen. "Ik acht het evident dat dat gebeurt na de diepe wonden die geslagen zijn in de parlementaire fractie van Syriza", zei hij vandaag op televisiezender Skai. Ook een Europees parlementslid van Syriza, Dimitrios Papadimoulis, noemt een vertrouwensstemming "erg waarschijnlijk". Als Tsipras die stemming verliest, bestaat de kans dat er nieuwe verkiezingen komen, opperde Skourletis.

Panagiotis Kouroublis, de Griekse minister van Volksgezondheid, noemt nieuwe verkiezingen zelfs "imperatief" om de politieke stabiliteit in Griekenland te herstellen. "Verkiezingen zijn niet de beste optie. Maar om de economie opnieuw te doen aantrekken, is politieke stabiliteit nodig", zei hij ook al op Skai. "Zo'n zwaar programma met pijnlijke maatregelen uitvoeren, kan je niet doen zonder mandaat."

Of hij het vertrouwen vraagt aan het parlement zou Tsipras beslissen na 20 augustus. Dan zal Griekenland de eerste nieuwe noodhulp gekregen hebben en voor meer dan 3 miljard euro schulden bij de ECB, de Europese Centrale Bank, hebben afgelost. Anders dan bij de stemming over het programma het geval was, lieten de oppositiepartijen Nieuwe Democratie en Pasok al verstaan dat ze Tsipras niet zullen steunen.

Het is maar de vraag wat nieuwe verkiezingen in Griekenland zullen betekenen voor de uitvoering van de hervormingen in het kader van het hulpprogramma. Zonder de realisatie van die maatregelen is de kans onbestaande dat de Grieken noodhulp blijven krijgen.

Ik acht het evident dat er een vertrouwensstemming gebeurt na de diepe wonden die geslagen zijn in de parlementaire fractie van Syriza

Minister van Energie Panos Skourletis