Tsipras: Griekenland heeft tijd nodig, geen geld

Alexis Tsipras.
REUTERS Alexis Tsipras.
Griekenland gaat morgen vol vertrouwen de onderhandelingen met de andere eurolanden over de aanpak van het Griekse schuldenprobleem in. Dat heeft de Griekse premier Alexis Tsipras gezegd tegen het Duitse tijdschrift Stern.

"Ik ga ervan uit dat het zware onderhandelingen worden", zei Tsipras over de komende vergadering van de eurogroep. "Maar ik ben vol vertrouwen. We zoeken naar een oplossing die voor iedereen voordelig is. Een win/win-situatie die Griekenland van een tragedie bevrijdt en tweespalt in Europa voorkomt."

De premier benadrukte dat hij niet uit is op nieuwe leningen, maar dat Griekenland tijd wil krijgen om hervormingen door te voeren. "Dan zal Griekenland over een halfjaar een heel ander land zijn", beloofde hij. Ondanks het vertrouwen van Tsipras lijkt een akkoord in Brussel nog ver weg. Morgen proberen de ministers van Financiën van de eurogroep daar Griekenland opnieuw in te laten stemmen met een verlenging van het huidige steunprogramma, dat eind deze maand afloopt. De Grieken willen echter af van de strenge voorwaarden die aan die hulp zijn verbonden en willen nieuwe afspraken maken.

Zonder akkoord dreigt Griekenland volgende maand in grote financiële problemen te komen, waardoor het land uiteindelijk mogelijk zelfs de euro zou moeten verlaten. Om die problemen te voorkomen ijvert de regering van Tsipras voor een overbruggingskrediet, dat Griekenland en zijn geldschieters een halfjaar de tijd kan geven om tot elkaar te komen. Daarin zien veel eurolanden echter niets.