Tsipras en Juncker vanavond rond tafel voor "gesprek van de laatste kans"

PHOTO_NEWS
De Griekse eerste minister Alexis Tsipras is onderweg naar Brussel voor een ontmoeting met Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker. Dat melden verschillende Griekse media, die het hebben over het "gesprek van de laatste kans" voor Griekenland dat overmorgen 300 miljoen euro moet terugbetalen aan het Internationaal Monetair Fonds.

Op de vergadering, die door Juncker officieel is bevestigd, zouden hij en Tsipras een akkoord trachten te bereiken over het Griekse hervormingsprogramma, in ruil voor de vrijmaking van de laatste 7,2 miljard euro van het eind deze maand aflopende hulpprogramma van het IMF, de EU en de Europese Centrale Bank. De onderhandelingen daarover slepen al maanden aan.

Maandagavond vond in Berlijn nog topoverleg over Griekenland plaats waar Juncker, bondskanselier Angela Merkel, de Franse president François Hollande, IMF-topvrouw Christine Lagarde en ECB-voorzitter Mario Draghi aan deelnamen. Een vertegenwoordiger van de Griekse regering was daar niet aanwezig. Na speculaties als zou Tsipras na dat overleg een ultiem aanbod hebben ontvangen van zijn kredietverleners, maakte de Griekse premier dinsdag bekend dat hij zelf "een realistisch plan (heeft) ingediend waarmee Griekenland de crisis achter zich kan laten".

Een Griekse regeringsbron zegt woensdag dat Tsipras naar Brussel afreist met zijn 46 pagina's tellende voorstel op zak. Volgens de Griekse krant Kathimerini gaat het om het "gesprek van de laatste kans". Het armlastige Griekenland moet deze maand meer dan 1,5 miljard euro aflossen aan het IMF: 300 miljoen aanstaande vrijdag, 340 miljoen op 12 juni, 565 miljoen op 16 juni en 340 miljoen op 19 juni. Het is echter niet uitgesloten dat Griekenland de toelating krijgt alle betalingen te bundelen op het einde van de maand.