Spanje wijzigt wet op hypotheken na reeks zelfdodingen

GETTY
Het Spaanse parlement heeft vandaag een initiatief goedgekeurd dat de wet op hypotheken wil wijzigen. Dat is een gevolg van een reeks zelfdodingen van mensen die hun hypotheek niet konden betalen en uit hun huis werden gezet.

De partij Partido Popular (PP) van eerste minister Mariano Rajoy wou nochtans de veranderingen aanvankelijk niet goedkeuren. Het initiatief kreeg evenwel 1,4 miljoen handtekeningen. Ook de andere partijen stemden voor het initiatief, dat de uitzettingen wil stoppen en sociale huisvesting in het leven wil roepen.

In Spanje kunnen mensen die hun hypotheek niet meer kunnen betalen, hun schulden niet vereffenen door hun huis aan de bank over te dragen. Ze worden aansprakelijk gehouden voor het volledige bedrag van de lening, ook nadat ze hun huis zijn uitgezet.

Huis kwijt
De goedkeuring van het parlement giet het initiatief niet meteen in een wet, maar kan een basis voor toekomstige wetgeving worden. Geschat wordt dat 350.000 mensen hun huis verloren, of zullen verliezen, sinds 2008 door onbetaalde hypotheken. In Spanje bedraagt de werkloosheidsgraad 26 procent.

Volgens de krant El Pais zijn ongeveer 50.000 gezinnen uit hun huis gezet tussen januari en september 2012, of 16 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar. Sinds 2010 zou het aantal zelfdodingen na onbetaalde hypotheken een tiental bedragen.

De Spaanse premier Mariano Rajoy.
REUTERS De Spaanse premier Mariano Rajoy.