Spanje kondigt drastische saneringsoperatie aan

EPA
De Spaanse regering wil dit jaar meer dan 27 miljard besparingen en nieuwe inkomsten vinden om het begrotingstekort in te dijken. Dat blijkt uit de begrotingsplannen die vandaag in Madrid gepresenteerd werden. Het gaat om één van de meest drastische saneringsoperaties uit de geschiedenis van het land.

"Spanje bevindt zich in een extreme situatie. Onze eerste verplichting is de terugkeer naar gezonde openbare financiën", verklaarde regeringswoordvoerster Soraya Saenz. Daartoe worden onder meer de salarissen van de ambtenaren bevroren en worden de budgetten van de ministeries met 16,9 procent ingedijkt. Daarnaast verwacht de regering 12,3 miljard euro nieuwe inkomsten, onder meer via hogere belastingen voor grote bedrijven. Minister van Energie Jose Manuel Soria meldde dat de elektriciteitsprijzen vanaf april met 7 procent stijgen.

Jobcreatie
De overige eurolanden willen dat Spanje het budgettaire tekort dit jaar terugbrengt van 8,5 tot 5,3 procent van het bruto binnenlands product. Intussen dreigt de Spaanse economie met 1,7 procent te krimpen en kampt het land met een werkloosheidsgraad van meer dan 22 procent. Saenz zei evenwel dat de Europese begrotingsdoelstelling "niet tegen elke prijs" zal behaald worden. Ze wees erop dat de staat steun moet kunnen geven "aan zij die er het meeste nood aan hebben" en dat "de groei en jobcreatie niet verlamd" mogen worden. Ze wees erop dat er niet wordt geraakt aan de pensioenen en de werkloosheidsuitkeringen, en dat de btw niet verhoogd wordt.