Spaanse begroting haalt opnieuw Europese norm niet

Minister van Economie Luis de Guindos
REUTERS Minister van Economie Luis de Guindos
Spanje zal ook dit jaar de Europese begrotingsafspraken niet respecteren, zo blijkt uit cijfers die ontslagnemend minister van Economie Luis de Guindos vandaag heeft gepresenteerd in het parlement in Madrid.

Het begrotingstekort voor 2016 wordt geraamd op 3,6 procent van het bruto binnenlands product, terwijl met de Europese Commissie en de andere eurolanden was afgesproken om het tekort in te dijken tot 2,8 procent. Ook de groeicijfers zijn naar beneden herzien. Ten vroegste in 2017 zou Spanje opnieuw onder de tekortdrempel van drie procent kunnen duiken.

Spanje vertoeft al sinds 2009 op het Europese strafbankje. Het land slaagt er niet in het met Europa afgesproken begrotingspad te volgen. Vorig jaar klokte de regering af op 5 procent, beduidend hoger dan de 4,2 procent die met Europa overeen was gekomen.

Het vierde grootste euroland is bovendien in een politieke impasse verzeild. De conservatieve regering van premier Mariano Rajoy incasseerde zware verliezen bij de verkiezingen van eind vorig jaar, maar er is nog steeds geen nieuwe regering. Waarnemers gaan ervan uit dat nieuwe verkiezingen moeten worden uitgeschreven.

"We weten dat Spanje in 2015 zijn begrotingsdoel met een niet te verwaarlozen bedrag heeft gemist", reageerde vicevoorzitter van de Europese Commissie Valdis Dombrovskis. Hij gaat ervan uit dat dit ook voor dit jaar implicaties zal hebben. De Commissie beslist volgende maand over verdere stappen in de begrotingsprocedure tegen Spanje en andere landen.