Schäuble: "Ruimte voor schuldverlichting in oktober is niet zeer groot"

Duits financiënminister Wolfgang Schäuble.
EPA Duits financiënminister Wolfgang Schäuble.
Na het akkoord over een nieuw hulpprogramma is het nu aan Griekenland om de noodzakelijke hervormingen door te voeren die de economische groei aanzwengelen. Of er daarbovenop maatregelen genomen moeten worden om de Griekse schuld duurzaam te houden, zal in oktober bekeken worden, "maar de ruimte is niet zeer groot". Dat zegt de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble vandaag in een interview met de Duitse omroep Deutsche Welle.

Als de landen van de eurozone de komende week het hulpprogramma ratificeren dat de eurogroep gisterenavond goedkeurde, maakt Griekenland de komende drie jaar aanspraak op 86 miljard euro aan noodleningen. Het is echter nog geen uitgemaakte zaak of naast het Europees noodfonds ESM ook het IMF mee zal stappen in de financiering. Washington hamert op de noodzaak van een Griekse schuldherschikking, maar Europa blijft dit weigeren.

"Het is belangrijk dat de schuld duurzaam is", zegt Schäuble vandaag. Dat kan gerealiseerd worden door de groei in Griekenland te stimuleren met de hervormingsmaatregelen die in het kader van het hulpprogramma afgesproken werden. "En dan zullen we in oktober wel zien of er nog verdere maatregelen nodig zijn." Tegen die tijd zal voor het eerst geanalyseerd zijn of de Grieken de gemaakte afspraken nakomen en hoe het zit met de economische en financiële situatie. Ook in oktober beslist het IMF over zijn deelname aan het programma.

"We hebben duidelijk gemaakt dat een schuldkwijtschelding volgens het Europees recht niet mogelijk is. Er is natuurlijk nog een zekere ruimte om de looptijden te verlengen, maar die ruimte is niet zeer groot", aldus Schäuble. "Het is nu cruciaal dat de (afgesproken) maatregelen snel geïmplementeerd worden."

Intussen loopt de spanning in Griekenland zelf op. Volgens de online krant tovima.gr dreigt de radicaal-linkse vleugel van regeringspartij Syriza ermee om bij een vertrouwensstemming tegen premier Alexis Tsipras te stemmen. Deze krijgt overigens complimenten van Schäuble. Tsipras heeft eindelijk ingezien dat er "buitengewone inspanningen" moeten geleverd worden, stelt hij vast, "ik zeg dat al vele jaren".