Regering-Tsipras wankelt: "Syriza staat op het punt te splitsen"

Derde steunpakket goedgekeurd, maar geen politieke stabiliteit

Grieks premier Tsipras hield vandaag in het Grieks parlement een geëmotioneerd betoog.
AFP Grieks premier Tsipras hield vandaag in het Grieks parlement een geëmotioneerd betoog.
Het Griekse parlement  heeft ingestemd met het derde steunplan, al gebeurde dat niet zonder slag of stoot. Premier Alexis Tsipras had opnieuw de hulp nodig van de oppositie. Zijn partij Syriza staat op het punt te splitsen, zegt VRT-correspondent Bruno Tersago.

Tientallen leden van de Syriza-partij stemden tegen het derde hulppakket, waarvoor de Grieken in ruil een hulpprogramma van ongeveer 86 miljard euro krijgen. Premier Tsipras had de hulp van de oppositie nodig om het steunplan door het Grieks parlement te krijgen.

222 parlementsleden stemden voor, maar van die groep maken slechts 118 parlementsleden deel uit van de meerderheid. Dat zijn er twee minder dan de 120 stemmen die Tsipras nodig heeft om politiek te overleven.

Hoewel premier Tsipras zich voor de stemming verdedigde dat het een keuze was tussen "levend blijven of zelfmoord plegen", rebelleerden 43 Syriza-leden tegen hem door zich bij de stemming te onthouden of tegen te stemmen. Dat is bijna een derde van de Syriza-afgevaardigden.

Syriza barst

Tsipras zal de komende weken, mogelijk al rond 20 augustus, een vertrouwensvraag stellen aan het parlement. En het ziet er niet goed uit voor de premier en zijn partij. "Het is bijna zeker dat Syriza zal splitsen", zegt VRT-correspondent Bruno Tersago in het Radio 1-journaal.

"Het is ook bijna zeker dat er opnieuw verkiezingen zullen komen, het gonst alleszins van de geruchten hier in Griekenland", aldus Tersago. "Wellicht vinden die verkiezingen al in september plaats. Dan zal die nieuwe regering alles dat vandaag gestemd is in de praktijk moeten brengen."

Makis Voridis van oppositiepartij Nea Demokratia verklaarde volgens persagentschap Reuters alvast dat zijn partij Tsipras niet zal steunen bij de vertrouwensstemming. Dat vergroot de kans dus dat de regering omvergeworpen zal worden.

'Het is bijna zeker dat Syriza zal splitsen'

Bruno Tersago, VRT-correspondent