Portugese regering versnelt besparingen

UNKNOWN

De Portugese regering gaat met steun van de belangrijkste oppositiepartij de besparingsmaatregelen, voorzien in het stabiliteitsprogramma, sneller dan voorzien invoeren om de ontspoorde staatsfinanciën te counteren. Het land poogt zo speculaties tegen te gaan nu Standard & Poor's dinsdag de kredietrating van het land verlaagde. Intussen blijft het land geteisterd door stakingen tegen die in maart aangekondigde besparingen.
 
De socialistische regering van premier José Socrates (PS) kondigde woensdag de intentie aan om de besparingsmaatregelen sneller door te voeren. Daarbij zal hij in het parlement de steun krijgen van de centrumrechtse Sociaaldemocratische Partij (PSD) van Passos Coelho.
 
Vertrouwen herstellen
Op een gezamenlijke persconferentie poogde de premier opnieuw vertrouwen in de markten te pompen. "Dit is een land dat zijn verplichtingen nakomt, een land dat nooit verzaakt heeft aan zijn internationale kredietwaardigheid." Volgens Socrates wordt Portugal getroffen door een "ongegronde aanval van speculanten".
 
Stakingsgolf
Begin maart ontvouwde het land reeds het besparingsplan dat het begrotingstekort van 9,4 procent in 2009 tegen 2013 opnieuw onder de door Europa vereiste bovengrens van 3 procent van het bbp moet brengen. Tegen dat plan woedt nu een stakingsgolf.
 
Hogere belastingen
Het gaat onder meer om maatregelen als hogere belastingen voor inkomens boven de 150.000 euro, een taks op beurswinsten en nieuwe snelwegtaksen. Maar ook de werkloosheidsvergoedingen worden ingedamd. Volgens Socrates gaat het om "sociale rechtvaardigheid": "We willen verzekeren dat niemand werkloos blijft omdat het enkel voordeliger zou zijn dan werken." (dpa/belga/eb)