Ondernemersvertrouwen zakt verder weg in mei

THINKSTOCK
Het vertrouwen van de Belgische ondernemers is voor de derde maand op rij gedaald, tot het laagste niveau in zeven maanden. Vooral in de handel, maar ook in de verwerkende nijverheid en de bouw is het ondernemersvertrouwen verzwakt. In februari stond het ondernemersvertrouwen nog op het hoogste peil sinds juli 2011. Dat blijkt uit een mededeling van de Nationale Bank van België.

De indicator die het ondernemersvertrouwen meet, kwam in mei 2014 uit op -6,8 procent, een verslechtering van 2,2 procentpunten ten opzichte van april 2014. Dat is ook slechter dan analisten hadden verwacht.

In de bouw en de verwerkende nijverheid is de achteruitgang van het vertrouwen te merken aan de beoordeling van de orderpositie. In de handel daalde het ondernemersvertrouwen het sterkst in mei door een herziening van de vraagvooruitzichten. Ook verminderde het aantal bestellingen bij de leveranciers. De conjunctuursituatie verbeterde wel in de diensten aan ondernemingen, hoewel de bedrijven het hier in maart en april somber inzagen.

De bedrijven gaven wel aan dat de algemene voorwaarden voor de toegang tot bankkrediet versoepeld zijn. Zo daalde persceptie-indicator inzake kredietbelemmering in april tot 19,8 procent tegen 24,2 procent in januari. Voor de grote bedrijven (250-499 werknemers) steeg de indicator van 11,5 pct tot 22,2 pct.