Onderhandelingen over Griekse schuldencrisis hervat

De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en zijn Duitse ambtsgenoot Schauble.
EPA De Nederlandse minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem en zijn Duitse ambtsgenoot Schauble.
Vijf dagen na een eerste, mislukte onderhandelingsronde hebben de eurolanden opnieuw hun tenten in Brussel opgeslagen om een oplossing te zoeken voor de financiële toekomst van Griekenland. "Als Griekenland zijn stellingen handhaaft, dan zal het zeer moeilijk worden", zo verklaarde de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt voor aanvang van het crisisberaad in de eurogroep.

De nieuwe, door de linkse partij Syriza gedomineerde regering van Griekenland wil breken met de opgelegde besparingskoers en het strakke toezicht van zijn internationale geldschieters. Zo kondigde de regering reeds een stopzetting van de privatiseringen en een verhoging van het minimumloon aan. Het land blijft echter aangewezen op financiële ondersteuning. Eind deze maand verstrijkt het huidige Europese steunprogramma.

Minister van Financiën Yanis Varoufakis dringt aan op een overbruggingsovereenkomst, die de regering in Athene een aantal maanden tijd biedt om haar hervormingen op de rails te zetten en een nieuw akkoord over de kolossale schuldenberg van het land te onderhandelen. Verscheidene ministers van andere eurolanden herhaalden maandag echter dat Griekenland de gemaakte afspraken moet respecteren.

"Het kan niet dat iemand zijn financiële verplichtingen niet kan naleven en dan de bankdirecteur beschimpt en de voorwaarden dicteert", zette de Oostenrijkse minister Hans Jörg Schelling de zaken op scherp. Van Overtveldt beklemtoonde dat Griekenland "moet bewegen om tot een situatie te komen waarbij we een goede oplossing kunnen vinden voor het behoud en de versterking van de economische en monetaire unie." "Als Griekenland zijn stellingen van vorige week handhaaft, dan zal het zeer moeilijk worden."

Het kan niet dat iemand zijn financiële verplichtingen niet kan naleven en dan de bankdirecteur beschimpt en de voorwaarden dicteert

Oostenrijks minister Schelling

Amper toenadering

Net als zijn Duitse ambtgenoot Wolfgang Schaüble stelde Van Overtveldt vast dat beide kampen de voorbije dagen amper toenadering tot elkaar hebben gevonden. Experts van de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds bestudeerden samen met hun Griekse collega's hoe de voorwaarden van het huidige programma en de Griekse regeringsplannen verzoend zouden kunnen worden. Hun werkzaamheden vormen de basis voor de besprekingen die de ministers maandag aanvatten.

Varoufakis, die vandaag de lippen op elkaar hield, zei eerder al dat de Griekse regering zeventig procent van het programma wil respecteren. Maar wat er met de overige dertig procent moet gebeuren, dat blijft onduidelijk. "Het probleem is duidelijk: de Grieken hebben geen becijferd programma", aldus een diplomatieke bron. Volgens de bron is een akkoord mogelijk, op voorwaarde dat de gewraakte maatregelen vervangen worden door andere maatregelen die de Griekse openbare financiën op het rechte pad houden.

De onderhandelingen beloven sowieso aartsmoeilijk te worden en de ministers tot overuren te dwingen. Nu al wordt er in de wandelgangen rekening mee gehouden dat de ministers maandag niet alle knopen zullen kunnen doorhakken. Nochtans dringt de tijd. Omwille van de onzekere financiële toestand in Griekenland, maar ook omwille van de nakende ontbinding van het Finse parlement in de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 19 april. Finland is één van de vier landen waar het parlement moet instemmen met een nieuwe deal.

Bevoegd eurocommissaris Pierre Moscovici weigert echter rekening te houden met een mislukking van de onderhandelingen, een Griekse staking van betaling en een uitstap van het land uit de eurozone. "Ik heb maar één scenario, één wil: dat we een goed akkoord vinden om een nieuwe fase tussen Griekenland en Europese Unie te openen. Elk ander scenario is speculatie", aldus de Fransman.

Het probleem is duidelijk: de Grieken hebben geen becijferd programma

Diplomatieke bron