Net geen duizend faillissementen in september: beste resultaat in zeven jaar

Begin september viel het tot nu toe grootste faillissement van het jaar, dat van uitlaten- en buizenproducent Bosal in Oevel (Westerlo).
BELGA Begin september viel het tot nu toe grootste faillissement van het jaar, dat van uitlaten- en buizenproducent Bosal in Oevel (Westerlo).
Er zijn tijdens de maand september 999 bedrijven over de kop gegaan in België. Dat is bijna een vijfde minder dan in september vorig jaar, en het beste september-resultaat sinds 2008, zo meldt het handelsinformatiekantoor Graydon donderdag. Begin september viel wel het tot nu toe grootste faillissement van het jaar, dat van uitlaten- en buizenproducent Bosal in Oevel (Westerlo).

Het aantal faillissementen ligt in september traditioneel hoger dan in juli en augustus, omdat tijdens het zomerreces bij de rechtbanken minder faillissementen worden uitgesproken. Zo waren er in juli en augustus samengeteld maar 974 faillissementsuitspraken.

Ook de 999 bevestigde faillissementen in september vormen een positief resultaat. Het is immers van 2008 geleden dat er in een septembermaand minder bedrijven over de kop gingen.

De trend is eveneens positief als je de eerste negen maanden van het jaar overschouwt. Van januari tot en met september waren er in totaal 8.002 faillissementsuitspraken, 3,8 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling van het aantal jobs dat door de faillissementen in gevaar kwam, is nog opvallender. Tot en met september spreken we van 17.030 bedreigde banen, liefst 12 procent minder dan in de eerste negen maanden van 2014. "Daarmee ligt het cijfer voor het eerst iets lager dan de cijfers die we sedert 2009, en dus na de crisisuitbraak, noteerden", stelt Graydon.

Ook daling in Wallonië
In Vlaanderen is de daling al sinds 2014 aan de gang, en sinds dit jaar gaat het aantal faillissementen ook in het Waals gewest in dalende lijn (-10 procent na negen maanden). In Brussel is er na negen maanden nog een stijging in de vergelijking met vorig jaar, al is er voor de septembermaand alleen wel een vermindering.

De eerste dag van september werd wel het tot nu toe zwaarste faillissement van het jaar uitgesproken, met name dat van uitlaten- en buizenproducent Bosal in Oevel (Westerlo). Daarbij kwamen 343 jobs op de tocht te staan, aldus Graydon. Het faillissement van het slachthuis Goemare uit Moeskroen (173 banen) komt op de tweede plaats.

Bouw zwaarst getroffen
Per sector bekeken, is de bouwsector het zwaarst getroffen. Sinds begin dit jaar legden er 1.477 bedrijven de boeken neer. Daarmee is de bouwsector goed voor 18 procent van alle faillissementen. Dan volgt de horeca, met 1.408 uitgesproken faillissementen tot en met september.