Marianne Thyssen: "De Grieken hebben brutaal onderhandeld"

"Nooit gezien", zo betitelt Marianne Thyssen, Europees commissaris voor Werk en Sociale Zaken de spaakgelopen onderhandelingen met Griekse regering, in het VRT-programma 'De Zevende Dag'. De Grieken maakten de gesprekken bijzonder moeilijk. "We voelden dat er weinig zin was om een akkoord te sluiten."

Marianne Thyssen zegt in 'De Zevende Dag' de huidige situatie te betreuren. "Ik betreur het vooral omdat we vorig jaar zagen dat Griekenland er een beetje bovenop aan het komen was. Er was weer een klein beetje groei, het consumentenvertrouwen steeg, er was een knik in de curve. Maar de nieuwe regering heeft een andere koers willen varen. Plots was het onmogelijk om nog akkoorden te sluiten." Dat had niks met de politieke stroming van de regeringspartijen te maken, stelt Thyssen. "Wij hebben deze regering altijd gerespecteerd."

Over de onderhandelingen is ze minder terughoudend. Ze spreekt van een "niet eerder gezien scenario". "Mijn persoonlijke indruk is dat er van de Griekse kant op een vrij brutale manier onderhandeld is. Oorspronkelijk, na de vorming van deze regering, waren er eigenlijk geen gesprekspartners. Het was heel moeilijk om over concrete dossiers te onderhandelen: er waren geen ervaren mensen en de ervaren mensen die er wel waren, zijn aan de kant geschoven."

De gesprekken gingen voor geen meter vooruit, vertelt Thyssen. "Dan zie je dat ze telkens weer naar huis gaan en dan in Athene heel negatief spreken over hun onderhandelingspartners. Dat zijn wij niet gewoon: normaal ga je iets hoffelijker met elkaar om." Het woord amateurisme wil zij zelf niet in de mond nemen. "Sommigen hebben dat zo genoemd, ja."

"We voelden dat er weinig zin was om een akkoord te sluiten", gaat ze verder. En ze geeft het aangekondigde referendum als voorbeeld. "Een referendum houden over wat? Er was nog niets afgesproken."

'Dan zie je dat ze telkens weer naar huis gaan en dan in Athene heel negatief spreken over hun onderhandelingspartners'

Eurocommissaris Marianne Thyssen

Konijn

Ook Thyssen weet nu niet meer hoe het verder moet. "We zitten in een heel onzekere, bijzonder moeilijke situatie die ik liever niet had gezien."
 
"Vanuit Europa gaan we de Griekse mensen blijven helpen", stelt ze nog. "Maar als de Griekse regering verwacht dat Europa altijd wel weer een konijn uit de hoed tovert, vrees ik te moeten zeggen dat dat niet altijd mogelijk is." 

Als de Grieken steun willen krijgen van europa, moeten ze hervormen, declameert ze het mantra van 'de instellingen'. "Solidariteit aan de ene kant veronderstelt ook verantwoordelijkheid aan de andere kant."

'Solidariteit aan de ene kant veronderstelt ook verantwoordelijkheid aan de andere kant'

Eurocommissaris Marianne Thyssen