Kroatië scheldt alle schulden van armste burgers kwijt

Premier Zoran Milanovic overtuigde steden en bedrijven van het nut van de maatregel.
AFP Premier Zoran Milanovic overtuigde steden en bedrijven van het nut van de maatregel.
De Kroatische regering schenkt aan 60.000 van haar armste inwoners een bijzonder cadeau: hun schulden zullen worden kwijtgescholden. Het plan, dat toepasselijk 'Nieuwe start' wordt gedoopt, moet de economie op langere termijn stimuleren.

Kroatië mag dan met een totale bevolking van 4,4 miljoen een relatief klein land zijn, het aantal inwoners met schulden is significant en dat zet de lokale economie onder druk. Na zes jaar economische crisis, blijven de groeiverwachtingen voor het land aan de lage kant.

Schuldenvrij
"We schatten dat deze maatregel op zo'n 60.000 Kroaten van toepassing zal zijn", verklaarde vice-premier Milanca Opacic. "Deze inwoners krijgen een nieuwe start aangeboden waardoor ze voortaan schuldenvrij door het leven kunnen gaan."

Voorwaarden
Om in aanmerking te komen, moeten de burgers wel aan enkele voorwaarden voldoen. Zo mogen ze geen spaargeld of (onroerende) eigendommen hebben, een schuld van niet meer dan 5.100 dollar en bijstandsgerechtigd zijn of een maximaal inkomen van 138 dollar per maand hebben.

Steden en bedrijven
Premier Zoran Milanovic heeft meerdere steden, de belastingsdienst, negen banken en ondernemingen zoals nutsbedrijven en telecomoperatoren weten te overtuigen om de schulden van burgers kwijt te schelden. Geen van de schuldeisers zal een compensatie krijgen voor hun afgeschreven verliezen die naar schatting kunnen oplopen tot 31.000.000 dollar.

Verschil
Het programma zal een impact hebben op minder dan 1 procent van de gehele schuld van het land. Voor de inwoners die in aanmerking komen, zal het plan een wezenlijk verschil maken. Zij zullen opnieuw toegang krijgen tot hun bankrekening.

Bedenkingen
Toch hebben sommige economen hun bedenkingen. "Ik ben er niet zeker van dat dit de beste manier is om arme mensen te helpen", aldus econoom Dean Baker. "Indien schuldeisers vermoeden dat dit opnieuw kan gebeuren, dan zouden ze in de toekomst wel eens zeer hoge rentevoeten kunnen gaan hanteren voor klanten met een laag inkomen."