Juncker: "We gaan niet alles omgooien na de verkiezingen in Griekenland"

Jean-Claude Juncker ontmoet morgen de Griekse premier en minister van Financiën.
EPA Jean-Claude Juncker ontmoet morgen de Griekse premier en minister van Financiën.
Er moet uiteraard rekening gehouden worden met de uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen, maar "we gaan niet alles omgooien omdat er een verkiezingsresultaat is geweest dat de enen wel bevalt en de anderen niet". Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker reageert zo voor het eerst op de ongerustheid die internationaal ontstaan is na de verkiezingsoverwinning van Syriza in Griekenland. De Duitse bondskanselier Angela Merkel denkt dat de gesprekken over een hervorming van de schuldenlast van Griekenland nog maanden in beslag zullen nemen, zo verklaarde een ingewijde bovendien vandaag.

Naar verluidt is Merkel van plan in de onderhandelingen een afwachtende houding aan te nemen totdat de lopende ronde van noodfinanciering voor Griekenland ten einde is.

Als Griekenland dan te maken krijgt met een meer dringende financieringsbehoefte, wordt de onderhandelingspositie van Duitsland versterkt. Dat zou in april of mei het geval kunnen zijn.

Merkel wil een harde houding aannemen ten aanzien van de nieuwe Griekse premier Alexis Tsipras. Ze zou een duel met hem willen vermijden, aldus de ingewijde. De twee zouden elkaar voor het eerst in multilateraal verband, op een Europese top, zien.

Merkel heeft al duidelijk laten verstaan tegen een kwijtschelding van Griekse schulden te zijn. Ook bij de Duitse bevolking is er grote weerstand tegen het kwijtschelden van Griekse schulden. Berlijn is wel bereid te praten over een verlenging van de looptijd van de Griekse schulden. De Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, zei gisterenavond dat hij geen kwijtschelding van schulden meer wil.

Officieel wilde Merkel geen commentaar kwijt op het voorstel. "De Griekse regering is zijn positie nog aan het bepalen. Dat is begrijpelijk, als men weet dat de regering pas enkele dagen geleden is aangesteld. We wachten op hun aanbevelingen en dan zullen we praten", zei de machtigste vrouw van Europa.

EPA

In het Europees Parlement in Brussel blikte Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker vanmiddag vooruit op het gesprek met de nieuwe Griekse premier Tsipras, dat hij morgen zal hebben. Het is waar, zei hij, "we moeten een aantal van onze politieke beleidslijnen hertekenen, waar we gaan niet alles omgooien omdat er een verkiezingsresultaat is geweest dat de enen wel bevalt en de anderen niet".

Juncker herhaalde dat een besparingsbeleid geen doel op zich is en inderdaad tot ontsporingen kan leiden "die ongezond zijn en die de sociale samenhang in onze samenlevingen kunnen doen scheuren". Volgens de Luxemburger moet er inderdaad geluisterd worden naar de Griekse kiezer die zich achter Syriza geschaard heeft, maar de nieuwe machthebbers moeten ook met de andere partijen rekening houden. "Er zijn nog andere publieke opinies, andere parlementaire overtuigingen."

Voor een nieuw akkoord met zijn schuldeisers heeft Griekenland de steun nodig van alle 18 andere lidstaten van de eurozone. Verschillende van die landen, zoals Finland, Nederland, Duitsland en de Baltische staten zijn niet bereid de Grieken veel cadeaus te doen. Ook minister van Financiën Johan Van Overtveldt verklaarde vanmorgen al dat "Griekenland de spelregels van de monetaire unie moet respecteren". Anders zet je de essentie van de monetaire unie op het spel, zei hij. "Nu zomaar toegevingen aan Griekenland gaan doen, is niet aan de orde."

De nieuwe Griekse regering onder leiding van Syriza-voorman Alexis Tsipras wil komaf maken met het besparingsbeleid dat de voorbije jaren uitgevoerd werd en hoopt nieuwe onderhandelingen met de schuldeisers van Griekenland aan te knopen over de torenhoge staatsschuld van het land. In hun tweede week in de regeringsstoel ondernemen Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis een rondreis door Europa om hun (politieke) gesprekspartners te leren kennen. Die tournee brengt Tsipras morgen naar Brussel, waar hij in de voormiddag een ontmoeting heeft met Commissievoorzitter Juncker en met Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad.

We moeten een aantal van onze politieke beleidslijnen hertekenen, waar we gaan niet alles omgooien omdat er een verkiezingsresultaat is geweest dat de enen wel bevalt en de anderen niet

Jean-Claude Juncker