Jan De Nul: "Er is gewoon geen goesting om te werken"

Jan Pieter De Nul: "Er wordt door onze verschillende regeringen geen enkele structurele maatregel genomen die een perspectief biedt aan de komende generatie."
BELGA Jan Pieter De Nul: "Er wordt door onze verschillende regeringen geen enkele structurele maatregel genomen die een perspectief biedt aan de komende generatie."
"Moeder, waarom werken wij?", zo klonk de titel van de toespraak van Jan Pieter De Nul, die aan het hoofd staat van baggerbedrijf Jan De Nul, op de verkiezing van de Trends HR-Manager van het jaar. Een speech waarin hij met scherp schoot op de 'vette' overheid, politici en de 3 miljoen niet-werkende Belgen, zo staat onder meer te lezen in de kranten Het Laatste Nieuws en De Tijd.

Niet kersvers HR-Manager van het Jaar Sabine Gekiere van McDonald's stal de show op het evenement. De speech van Jan De Nul was er hét gespreksonderwerp. De Nul citeerde cijfers van de Nationale Bank. "We zien dat er van de 11 miljoen Belgen 6,1 miljoen de leeftijd hebben waarop ze zouden moeten werken. Wel, er werken er 3,1 miljoen". De Nul weet naar eigen zeggen waarom: "Er is gewoon geen goesting om te werken. Omdat het zonder werken ook kan. We hebben zoveel systemen opgebouwd om betaald te worden zonder te werken. Maar één ding mag je niet vergeten. Die 3,1 miljoen mensen moeten 8 miljoen mensen onderhouden. Politici mogen doen wat ze willen, maar die 3 miljoen mensen zullen nooit tevreden zijn."

De regeringen van ons land kregen een stevige veeg uit de pan. "Een jaar geleden stelde één van onze rode coryfeeën dat zij die graag werken, dat mogen doen. Maar ze moeten solidair zijn met hen die het recht op luiheid koesteren. Dat lijkt mij de rode draad doorheen alle acties van de regering. Zij die werken en sparen, moeten betalen. (...) Er wordt door onze verschillende regeringen geen enkele structurele maatregel genomen die een perspectief biedt aan de komende generatie. Ten andere, welke structurele maatregel ga je nemen die bij de 8 miljoen niet-productieven geen stemmen kosten?"

"Wie gaat dat betalen?"
Zijn oplossing? "Doe de 6,1 miljoen Belgen die de leeftijd hebben om te werken ook wérken. Bouw de overheid af. Stop met alle prepensioenen. Wat je moet doen, is een activeringsbeleid voeren: als je bij die 3,1 miljoen werkenden een half miljoen kan toevoegen, dan heb je niet alleen 500.000 meer die bijdragen, maar vooral 500.000 minder uitkeringen. Denk je dat er geen werk is voor die groep?"

De Nul stelt dat de overheidsuitgaven drastisch naar beneden moeten. "Ik beweer niet dat onze 1,3 miljoen ambtenaren totaal onproductief zijn. We hebben er wel 100.000 meer dan tien jaar geleden. (...) Per capita kost ons overheidsapparaat 20 procent meer dan het Duitse."

En ook de huidige besparingenspolitiek ziet er niet al te koosjer uit volgens De Nul "Al onze besparingen hebben geleid tot een 60 procent hogere schuld. Stel dat de interesten naar een normale 5 procent gaan, dan kan onze regering op zoek naar een extra 12 miljard euro per jaar." De Nul eindigde zijn speech met de passende vraag: "Wie gaat dat allemaal betalen? Jullie!"

 
Ik beweer niet dat onze 1,3 miljoen ambtenaren totaal onproductief zijn. We hebben er wel 100.000 meer dan tien jaar geleden.
Jan Pieter De Nul