Italiaans en Spaans staatspapier onder druk

De economische crisis leidde al tot heel wat protest in Spanje.
PHOTO_NEWS De economische crisis leidde al tot heel wat protest in Spanje.
De tienjaarsrente voor Belgisch staatspapier gaat in stijgende lijn. Dramatisch is het niet, maar het voorbeeld van Italië toont dat het snel kan gaan, waarschuwt hoofdeconoom Bart Van Craeynest van beurshuis Petercam. De tienjaarsrente steeg 6 basispunten tot 4,35 procent. Het verschil met de Duitse bunds, de referentie op de Europese markt, neemt nog toe.

De Spaanse en Italiaanse obligaties staan nog veel zwaarder onder druk. De Italiaanse tienjaarsrente steeg negen basispunten en bedraagt nu 5,8 procent. De rente op Spaanse obligaties steeg zestien basispunten, tot 6,18 procent. Reden van de rentestijging is het Europese onvermogen om een antwoord te bieden op de schuldencrisis, aldus Van Craeynest.

Uitweg vinden
Stilaan komt het renteniveau van zeven procent in zicht. Dat is  het niveau dat kleinere euro-landen aanzette om hulp te vragen. Lenen op de markten wordt dan simpelweg te duur. De druk op de Europese leiders om een uitweg te vinden uit de schuldencrisis blijft dus toenemen.

De stijging van de Belgische rente moet evenwel in perspectief worden gezien, nuanceert Van Craeynest. Zo doet België het nog steeds een stuk beter dan de voornoemde landen. "Onze bankensector, vastgoedsector en schuld is ok. De groei van de economie is deftig", aldus de hoofdeconoom.

Slecht nieuws vermijden

Toch moet het voorbeeld van Italië ons zorgen baren, waarschuwt hij. "Italië zat in dezelfde situatie. Door de uitspraken van Berlusconi over de plannen van Tremonti is het slecht in de belangstelling geraakt. En dan kan het heel snel erg mis gaan". Het is dus het beste slecht nieuws te vermijden, stelt de hoofdeconoom van Petercam. En de regeringsonderhandelingen dan? "Daar ligt de markt niet wakker van." (belga/jue/adha)