Investeringen in kantoren bereiken historisch dieptepunt

UNKNOWN
De investeringen in professioneel vastgoed in Brussel zijn in het eerste kwartaal van 2010 beperkt gebleven tot 150 miljoen euro, blijkt uit cijfers van de vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle.

Het zwakke eerste kwartaal van 2010 voor investeringen in professioneel vastgoed in België komt volgens de krant na een verrassend sterk vierde kwartaal van 2009. Toen werd voor 800 miljoen euro vastgoed verhandeld. Er werd toen al van uitgegaan dat de eerste zes maanden van dit jaar opnieuw vrij rustig zouden zijn. Dat het eerste kwartaal nog slechter zou zijn dan de eerste drie barslechte kwartalen van 2009 (200 à 300 miljoen euro per kwartaal), hadden echter weinigen voorspeld.
 
"De cijfers voor het voorbije kwartaal zijn een beetje misleidend. Er is vandaag opnieuw meer belangstelling, maar het gaat allemaal trager en voorzichtiger dan vroeger", zegt Vincent Querton, de gedelegeerd bestuurder van Jones Lang LaSalle Belux.
 
Er zijn ook aanwijzingen dat de markt langzaam herstelt. De verhuurmarkt deed het niet slecht en de leegstand in het centrum van Brussel lijkt te stabiliseren rond 7 procent. Buiten het centrum is hij gestegen tot 18 procent, in de buurt van de luchthaven zelfs tot 30 procent. Het opdrogen van speculatieve ontwikkeling in 2011 moet een grote rol spelen in het terugdringen van de leegstand, besluit De Tijd. (belga/vsv)