IMF verlaat Griekse onderhandelingen

Alexis Tsipras, terug in Athene nadat het IMF de stekker uit de onderhandelingen trok.
EPA Alexis Tsipras, terug in Athene nadat het IMF de stekker uit de onderhandelingen trok.
Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft zich teruggetrokken uit de onderhandelingen over de Griekse schulden, na grote onenigheden met Athene. De delegatie uit Washington deed die verrassende mededeling nadat de EU Grieks premier Alexis Tsipras had aangemaand niet langer te gokken op de toekomst van zijn land en de nodige beslissingen te nemen om een ramp af te wenden.

Nadat de vertegenwoordigers van het IMF de stekker uit de onderhandelingen trokken, heeft ook de voltallige Griekse delegatie volgens Reuters Brussel verlaten. "Er zijn grote onenigheden over de meeste belangrijke zaken", zegt IMF-woordvoerder Gerry Rice. "Er is geen vooruitgang geboekt om de meningsverschillen te overbruggen. We staan dus zeer ver van een akkoord."

De voornaamste knelpunten, volgens Rice, blijven pensioenen, belastingen en financiering. Hoewel de delegatie naar Washington teruggekeerd is, zegt het IMF nog steeds "volop bezig te zijn met Athene".

Na de mededeling van het IMF waren de gevolgen meteen te merken op de Griekse en Europese beurzen (zie kader).

'We staan zeer ver van een akkoord'

IMF

"Geen tijd meer om te gokken"

Griekenland heeft financiële steun nodig voor het einde van de maand, wanneer het 1,6 miljard euro moet terugbetalen aan het IMF. Zonder die hulp dreigt mogelijk zelfs een Grexit, met niet te voorziene gevolgen voor de financiële markten en de Europese economie.

Voorzitter van de Europese Raad Donald Tusk had na vier maanden onderhandelen een duidelijke boodschap voor de Griekse regering. "Er is geen tijd meer om te gokken. Ik vrees dat de dag eraan komt dat iemand zal zeggen dat het spel gedaan is", zo zei hij tijdens een persconferentie. "Het is duidelijk dat er beslissingen nodig zijn, geen onderhandelingen", aldus Tusk, die er nog aan toevoegde dat Griekenland "realistischer zou moeten zijn".