HP schrapt minstens 10.000 extra banen

REUTERS
Het Amerikaanse technologieconcern Hewlett-Packard (HP) schrapt de komende jaren nog eens 11.000 tot 16.000 banen. Dat maakte de de fabrikant van onder meer pc's en servers donderdagavond bekend bij de presentatie van zijn kwartaalcijfers.

De ontslagen komen bovenop het verlies van 34.000 banen dat eerder al werd aangekondigd. HP kampt met de aanhoudende krimp van de pc-markt en wil de dalende verkopen onder meer bestrijden met aanzienlijke bezuinigingen. Dat proces ligt volgens bestuursvoorzitter Meg Whitman op schema.

HP zag de omzet in het tweede kwartaal van zijn gebroken boekjaar met 1 procent dalen tot 27,3 miljard dollar (20 miljard euro). Die afname kwam vooral door ongunstige wisselkoersen. Zonder dat effect bleef de waarde van de verkopen stabiel.

De bezuinigingen stuwden de nettowinst met bijna een vijfde op ten opzichte van een jaar eerder, tot 1,3 miljard dollar. De voor enkele bijzondere posten aangepaste winst kwam uit op 88 dollarcent per aandeel en voldeed daarmee aan de verwachtingen van analisten.

De kwartaalcijfers kwamen onverwacht nog tijdens de beurshandel op Wall Street naar buiten. Daar werden ze niet enthousiast ontvangen; de koers van het aandeel HP zakte na de publicatie bijna 3 procent in het rood en sloot uiteindelijk 2,3 procent in de min. Die daling werd toegeschreven aan de hogere verwachting die analisten hadden voor de omzet van het bedrijf.