Hollande zal gratieverzoek Franse trader Jérôme Kerviel onderzoeken

Kerviel kwam vandaag aan in Ventimiglia, bij de Frans-Italiaanse grens.
EPA Kerviel kwam vandaag aan in Ventimiglia, bij de Frans-Italiaanse grens.
De Franse president François Hollande heeft zaterdag gezegd dat hij bereid is een eventueel gratieverzoek van de vroegere Société Générale-trader Jérôme Kerviel te onderzoeken. De tot drie jaar cel veroordeelde Kerviel had de president gevraagd tussen te komen in zijn dossier. Hij liet ook weten te weigeren Frankrijk binnen te komen om er, vanaf morgen, zijn straf uit te zitten.

Kerviel kwam aan de Italiaans-Franse grens aan. Begin maart begon hij vanuit Rome aan een voettocht naar Frankrijk, na een audiëntie bij paus Franciscus.

"Als Kerviel een presidentieel pardon vraagt, dan zal zijn aanvraag volgens de gebruikelijke procedure onderzocht worden, dus na een onderzoek en een advies van de kanselarij", aldus het Élysée. "Elke andere aanvraag tot strafvermindering moet ingediend worden bij de gerechtelijke autoriteiten, zoals de wet voorschrijft."

Onschendbaarheid
Kerviel blijft er zijn oude werkgever van beschuldigen zijn handelingen toegedekt te hebben, om zich vervolgens toch tegen hem te keren. Hij riep president Hollande op de "onschendbaarheid" te garanderen van de personen die in zijn voordeel willen getuigen in een burgerlijk proces dat nog gevoerd moet worden. "Ik wacht aan de Italiaanse kant van de grens het antwoord van Hollande af. "Als ze (de Franse politie, nvdr) me willen komen halen, dat ze me maar komen halen."

Kerviel werd wereldberoemd toen hij de Société Générale door verkeerde beleggingen 4,9 miljard euro afhandig maakte, één van de grootste tradingverliezen ooit. Het Hof van Cassatie verwierp in maart zijn beroep en bevestigde zijn veroordeling voor vertrouwensbreuk, manipulatie van computergegevens en vervalsing van documenten. Kerviel boekte wel een gedeeltelijke overwinning, omdat het Hof oordeelde dat hij niet alleen verantwoordelijk was voor de verliezen. Het burgerlijke luik moet worden overgedaan.

Op 5 maart had hij een gesprek met paus Franciscus in Rome.

REUTERS