Griekse wanbetaling kan elke Belg tot 609 euro kosten

REUTERS
Als het tot een wanbetaling van Griekenland zou komen, kan die in het slechtste geval elke Belg 609 euro kosten. In zo'n scenario waarbij Griekenland 100 procent van zijn schulden niet zou terugbetalen, zou dit ons land 6,825 miljard euro kosten, of 1,69 procent van het bbp. Dat blijkt uit een berekening van ING Economic Research, die enkel rekening houdt met het geld dat de eurolanden via steunmechanismen aan Griekenland geleend hebben.

Niet opgenomen in de berekening zijn de impact die een Griekse wanbetaling aan de ECB zou hebben (dit heeft een weerslag op de Belgische publieke financiën via de Nationale Bank, waarvan de Belgische staat aandeelhouder is), de impact die een Griekse wanbetaling aan het IMF (waarvan de Belgische staat aandeelhouder is) zou hebben, en de bredere economische impact door de onzekerheid over het voortbestaan van de eurozone.

Hetgeen ons land direct aan Griekenland geleend heeft, is volgens ING al in de Belgische staatsschuld opgenomen. "De directe impact zou de staatsschuld dus niet doen stijgen", zegt econoom Anthony Baert van ING Belgium, Economic Research.

De eurolanden hebben via steunmechanismen in totaal al 195 miljard euro (108 procent van het Griekse bbp) aan Griekenland geleend, 53 miljard euro in het eerste programma (2010-2012) en 142 miljard euro in het tweede (2012-vandaag). België heeft hiervan 3,5 procent aan Griekenland geleend, of 6,825 miljard euro.

Twee scenario's
Baert benadrukt evenwel dat een wanbetaling van 100 procent "zeer onwaarschijnlijk" is. In het geval van een wanbetaling van 50 procent zou de kostprijs per Belg 305 euro (0,85 pct van het bbp) bedragen, bij een wanbetaling van 30 procent 183 euro per Belg (0,51 pct van het bbp) en bij een wanbetaling van 10 procent 61 euro per Belg (0,17 procent van het bbp).

ING liet eerder al weten dat in het geval van een wanbetaling twee scenario's volgens haar mogelijk zijn voor het Griekse financiële stelsel: een "Cypriotisch" of een "Argentijns".

Bij zo'n Cypriotisch scenario worden de banken een tijdje gesloten en de kapitalen worden tijdens een herkapitalisatiefase gecontroleerd. De herkapitalisatie gebeurt met buitenlandse hulp zoals in Cyprus - al is het weinig waarschijnlijk dat de Europese partners opnieuw zullen tussenkomen - of door een beroep te doen op de spaarders - al zal de Griekse regering wellicht de opstand willen vermijden die zoiets in het huidige al gespannen klimaat zou veroorzaken.

Bij een Argentijns scenario zou Griekenland uit de eurozone stappen en zijn banken met drachmes herkapitaliseren. De wisselkoers van de drachme zou dan snel dalen.

Een scenario waarin Griekenland op een deel van zijn schuld in gebreke blijft en tegelijk niet uit de eurozone stapt, is volgens ING moeilijk denkbaar.