Grieks parlement stemt voor referendum

De Griekse premier Tsipras spreekt tijdens een debat over het referendum vannacht.
EPA De Griekse premier Tsipras spreekt tijdens een debat over het referendum vannacht.
Het Griekse parlement heeft vannacht ingestemd met een voorstel van de regering om een referendum te houden. Op 5 juli mogen de Grieken in dat referendum aangeven of ze akkoord gaan met het reddingsplan dat de kredietverleners het land hebben voorgelegd.

Het was aan het Griekse parlement om wel of niet in te stemmen met het houden van een referendum. Nu het Griekse parlement akkoord is met een referendum, verloopt het hulpprogramma. Het voorstel werd door een ruime meerderheid van de parlementariërs goedgekeurd. Er werd 178 keer voor het referendum gestemd, 120 parlementariërs waren tegen.

Vóór de stemming had de Griekse premier Alexis Tsipras nog een toespraak voor het parlement gehouden. De premier liet verstaan dat hij ervan overtuigd is "dat het Griekse volk 'een grote neen' zal zeggen tegen het ultimatum" van de internationale instellingen.

"Het referendum zal doorgaan, of de partners dat nu willen of niet", verklaarde Tsipras verder. Hij beklemtoonde ook dat niemand Griekenland uit de eurozone zal kunnen dwingen.

De Griekse regering is het niet eens met de hervormingen die de internationale instellingen willen opleggen, als voorwaarden voor een nieuw reddingsplan. Volgens de Griekse regering gaat het om asociale besparingsplannen die zullen zorgen voor een krimp van de economie.

"Grexit voorkomen"
EU-president Donald Tusk liet eerder vannacht nog weten te willen voorkomen dat de Grieken de eurozone moeten verlaten. "Griekenland is lid van de eurozone en moet dat blijven", schreef hij vandaag op Twitter.

Tusk zei te overleggen met regeringsleiders om "de integriteit te waarborgen van een eurogebied met negentien landen". Doordat de onderhandelingen tussen Athene en de eurogroep gisteren vast zijn gelopen, lijkt een definitief vertrek van de Grieken uit de eurozone dichterbij te komen. Hoe dit scenario zou moeten verlopen is echter volledig onduidelijk.

Hulpprogramma stopgezet
De plotse aankondiging van het referendum en het negatieve stemadvies van de Griekse regering leidde gisteren al tot ophef in Brussel. Athene vroeg om een verlenging van het steunprogramma, dat dinsdag om middernacht afloopt, totdat de uitslag van de volksraadpleging bekend was. De eurolanden bleken daar niets voor te voelen.

Niet alleen de geldschieters van het noodlijdende land werden verrast door het plan van Tsipras. Ook de Griekse onderhandelaars in Brussel werden volgens een EU-functionaris compleet overvallen door het nieuws, dat via Twitter binnenkwam. Kort daarna verlieten de Grieken het overleg met vertegenwoordigers van de EU en het IMF.

Voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem lijkt de deur voor Griekenland op een kiertje te houden. Dijsselbloem zei gisteren na afloop van extra overleg tussen de ministers van Financiën van de achttien eurolanden zonder Griekenland dat de Grieken zelf uit het overleg zijn gestapt. De eurogroep heeft de stekker niet uit de onderhandelingen getrokken.

Hij benadrukt dat de Griekse regering tot dinsdag de tijd heeft om met de eurogroep te praten. Maar wanneer de regering het ingeslagen pad van een referendum blijft bewandelen, dat dan het steunprogramma dinsdag stopt.

Donald Tusk
AP Donald Tusk
EPA