Griekenland is België 10,8 miljard verschuldigd

AP
Griekenland is België 10,8 miljard euro schuldig. Dat blijkt uit gegevens die de afgelopen dagen in bankrapporten zijn gepubliceerd. Het cijfer is opgebouwd uit Belgische bijdrages aan verschillende reddingsoperaties, meldt De Standaard.

België heeft tijdens de eerste redding 1,9 miljard euro uitgeleend in de vorm van een bilaterale lening. Daarnaast is er het tijdelijke noodfonds EFSF. Van de leningen die dat fonds aan Athene heeft toegekend, staat België garant voor 2,7 miljard euro. Dan zijn er nog de verplichtingen in het kader van het zogenaamde Target2-systeem - het onderlinge betalingssysteem van de centrale banken in de eurozone. In dat systeem staat Griekenland nog voor 4,6 miljard euro in het krijt bij België.

Staatsobligaties
Ten vierde is er de ECB-blootstelling, die vooral bestaat uit opgekochte Griekse staatsobligaties. België is goed voor 1,5miljard van de 43 miljard aan ECB-blootstelling. Die vier elementen samen leveren het bedrag van 10,8 miljard euro op. De cijfers zijn volgens De Standaard belangrijk omdat er steeds meer rekening mee wordt gehouden dat Griekenland ook de schuld aan de overheden gedeeltelijk niet zal kunnen terugbetalen.

2,9 pct van BBP
Alles bij elkaar gaat het voor België om ongeveer 2,9 procent van het bruto binnenlands product, staat in een rapport van het Japanse beurshuis Nomura. België behoort tot een minderheid van landen die onder 3 procent blijven.