Grieken kunnen voor amper 200 euro hun schuld afkopen

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.
REUTERS De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.
De Griekse regering wil een deel van de schuld van duizenden belastingplichtige burgers en bedrijven kwijtschelden. Dat heeft het ministerie van Financiën bekendgemaakt. De overheid wacht nog op liefst 76 miljard euro achterstallige belastingen en dat bedrag stijgt elke maand.

Adjunct-minister van Financiën Nadia Valavani stelde een regeringsplan voor om tot de helft van de achterstallige bedragen van particulieren en bedrijven kwijt te schelden, op voorwaarde dat ze individueel onmiddellijk minstens 200 euro overmaken.

De regering vindt het realistisch om goed 9 miljard euro nog te recupereren. Dat is maar 11,6 procent van de totale achterstallige som. Verschillende bedrijven zijn failliet gegaan en van sommige belastingplichtigen is men het spoor bijster.

Inkomsten zijn broodnodig om de armsten in het land te kunnen helpen, zei Valavani. "Zonder inkomsten kunnen we ons sociaal beleid niet uitvoeren. We zullen de mensen helpen door hen toe te staan minstens 20 euro per maand te betalen. Het resultaat kan maar positief zijn", verklaarde ze.

De linkse regering wil een eerste reeks sociale noodmaatregelen doorvoeren voor de meest kwetsbare gezinnen, ter waarde van ongeveer 2 miljard euro. Die maatregelen worden door de schuldeisers (EU, ECB en IMF) op scepticisme onthaald. Zij vrezen dat de wankele begroting van Griekenland zal ontsporen.