Franse trader opgepakt die bijna vijf miljard verspeelde

Jérôme Kerviel gisteren tijdens zijn arrestatie.
AFP Jérôme Kerviel gisteren tijdens zijn arrestatie.
Jérôme Kerviel, de vroegere Société Générale-trader die in Frankrijk een celstraf moet uitzitten, is gisterennacht opgepakt in het Franse Menton, nadat hij vanuit Italië te voet de grens had overgestoken. Dat stelde een journaliste van het Franse persagentschap AFP vast.

Kerviel werd veroordeeld tot vijf jaar cel waarvan drie effectief voor het veroorzaken van kolossale verliezen voor zijn voormalige werkgever. Hij had tot zondag tot middernacht de tijd om zich aan te bieden in het politiecommissariaat van de grensstad Menton.

De ex-trader werd door twee agenten in burger meegenomen in een wagen en bood geen weerstand.

Kerviel blijft er zijn oude werkgever van beschuldigen zijn handelingen toegedekt te hebben, om zich vervolgens toch tegen hem te keren. Hij riep de Franse president Hollande op de "onschendbaarheid" te garanderen van de personen die in zijn voordeel willen getuigen in een burgerlijk proces dat nog gevoerd moet worden.

Kerviel werd wereldberoemd toen hij de Société Générale door verkeerde beleggingen 4,9 miljard euro afhandig maakte, één van de grootste tradingverliezen ooit.