Fannie Mae betaalt 59 miljard dollar dividend aan VS

Het hoofdkwartier van Fannie Mae in Washington.
AP Het hoofdkwartier van Fannie Mae in Washington.
De Amerikaanse hypotheekverstrekker Fannie Mae keert 59,4 miljard dollar (45,2 miljard euro) dividend uit aan de Amerikaanse overheid, die het bedrijf in 2008 overeind hield met 117,1 miljard dollar aan noodsteun. Dat werd bekendgemaakt bij de presentatie van de kwartaalcijfers.

De meevaller voor de Amerikaanse overheid kan ertoe leiden dat de datum waarop het schuldenplafond wordt bereikt verder wordt doorgeschoven richting 1 oktober. Door een akkoord begin dit jaar werd de datum al verschoven van half februari naar 19 mei, zodat Washington geld kon blijven lenen. Het bedrag dat in de extra maanden wordt aangetrokken wordt opgeteld bij het oorspronkelijke wettelijke maximum van 16,4 biljoen dollar (12.517 miljard euro).

Fannie Mae behaalde een winst voor belasting van 8,1 miljard dollar in de eerste 3 maanden van dit jaar, het hoogste kwartaalresultaat in het bestaan van het bedrijf. In het eerste kwartaal van 2012 bedroeg de winst voor belasting 2,7 miljard dollar. De stijging is onder meer te danken aan de stijgende huizenprijzen en een afname van het aantal leningen waarop niet wordt afgelost.

Met de aankomende dividendbetaling heeft Fannie Mae 95 miljard dollar van de ontvangen steun terugbetaald. Branchegenoot Freddie Mac, dat woensdag zijn eerstekwartaalresultaten bekendmaakte, heeft nog de helft van de ontvangen 72 miljard dollar te gaan. Topman Don Layton hintte op een grote uitbetaling aan Washington in het tweede kwartaal.