Europese lidstaten zoeken akkoord over begrotingspact

Belgisch Financiënminister Steven Van Ackere en zijn Italiaanse ambtsgenoot Mario Monti.
BELGA Belgisch Financiënminister Steven Van Ackere en zijn Italiaanse ambtsgenoot Mario Monti.
De Europese ministers van Financiën zijn vanavond op zoek naar een akkoord over het begrotingsverdrag dat 26 van de 27 EU-lidstaten willen sluiten. Ook het noodfonds ESM wordt besproken.

De financieel-economische actualiteit staat opnieuw centraal in de Europese wijk. Vanmiddag gingen de ministers van Buitenlandse Zaken met de aandacht lopen toen ze een olie-embargo tegen Iran aankondigden, maar vanavond staan de spotlights op hun collega's van Financiën gericht.
 
Vuurkracht noodfonds verhogen
Na afloop van de eurogroep, de vergadering van de financieministers van de eurozone waar onder meer Griekenland besproken wordt, staat een vergadering over het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) gepland. De ministers zullen onder meer bekijken of het permanente noodfonds sneller over zijn geld moet beschikken. IMF-topvrouw Christine Lagarde gaf maandag vanuit Berlijn al de raad de vuurkracht van het ESM - nu voorzien op 500 miljard euro - te verhogen.
 
Knopen ontwarren
Vanaf 20 uur wordt vergaderd over het begrotingspact, het intergouvernementele verdrag waarvan 26 van de 27 EU-lidstaten gezegd hebben dat ze zich ertoe willen verbinden. Er moeten nog enkele knopen worden ontward voor het verdrag definitief goedgekeurd kan worden op de Europese top van 30 januari. "Het doel is vandaag een akkoord te vinden", zeggen diplomaten.
 
Belgische begroting
Ook België is intussen al ter sprake gekomen. Minister Vanackere heeft tijdens de eurogroep gezegd dat België er alles aan zal doen om het afgesproken begrotingstraject volgen. Hij heeft uiteengezet hoe de federale regering bij de begrotingscontrole in februari rekening zal houden bij de lager dan verwachte economische groei. (belga/eb)