Emotionele heropstart van Griekse openbare omroep ERT

Precies twee jaar na de sluiting, is de Griekse openbare omroep ERT vanochtend opnieuw met uitzendingen begonnen. Daarmee heeft de Griekse regeringsleider Alexis Tsipras zijn verkiezingsbelofte vervuld. De wet voor de heropstart van ERT werd eind april door het parlement goedgekeurd.

Het was een bijzonder moment voor de medewerkers van de omroep, toen ze vanochtend hun publiek voor het eerst in twee jaar met "kalimera" - het Griekse woord voor goedemorgen - konden groeten.

Op 11 juni 2013 trok de regering van voormalig premier Antonis Samaras de stekker uit de openbare omroep. Toen werden alle 2.600 werknemers ontslagen. Internationaal regende het kritiek, onder andere van de European Broadcasting Union (EBU).

Vanochtend verscheen het oude logo van ERT opnieuw op de schermen, in de plaats van dat van NERIT, de omroep die sinds mei 2014 in de ether was en ongeveer 800 journalisten en technici te werk stelde.

De ERT wordt gefinancierd door een maandelijkse bijdrage van drie euro per gezin. Premier Tsipras benadrukte in mei, toen de heropstart van de zender bekendgemaakt werd, dat de zender pluralistisch zou zijn en onafhankelijk zou werken.