Economisch herstel in Frankrijk hapert

De Franse minister van Economie, Arnaud Montebourg.
AFP De Franse minister van Economie, Arnaud Montebourg.
De Franse economie is in het eerste kwartaal van dit jaar gestagneerd ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dat maakte het Franse statistiekbureau vandaag bekend.

Dit was slechter dan verwacht, analisten hadden voor de op één na grootste economie van de eurozone een groei van 0,1 procent verwacht. Als verklaring wordt verwezen naar de belastingverhogingen onder president François Hollande, waardoor de consumptie haperde.

In de laatste drie maanden van vorig jaar groeide de Franse economie nog met 0,2 procent. Het bruto binnenlands product groeide de eerste drie maanden van dit jaar niet verder. Op jaarbasis is er wel een groei met 0,8 procent, maar ook dat is iets minder dan verwacht.

"Het grootste probleem op dit moment is de consumptie", aldus analist Dominique Barbet van BNP Paribas. Die daalde met 0,5 procent in het eerste kwartaal. Barbet is verontrust over het feit dat de groei niet versnelt, zoals wel het geval is in andere Europese landen. In het Verenigd Koninkrijk groeide de economie in het eerste kwartaal met 0,9 procent.

Duitsland en Italië komen ook vandaag met statistieken voor het eerste kwartaal. Analisten verwachten een groei.