Duitsland leent minder dan verwacht

De Duitse bondskanselier Angelan Merkel en de minister van Financiën Wolgang Schaüble.
AFP De Duitse bondskanselier Angelan Merkel en de minister van Financiën Wolgang Schaüble.
Ondanks de afzwakkende economische groei hoeft Duitsland dit jaar waarschijnlijk minder nieuwe schulden aan te gaan dan eerder werd verwacht. Dat meldde het Duitse tijdschrift Der Spiegel vandaag.

De Duitse overheid ziet de belastinginkomsten nog altijd flink toenemen. Daarnaast wordt geprofiteerd van de zeer lage rente op Duitse staatsleningen, die de kosten van bestaande schulden drukt. De nieuwe schulden kunnen dit jaar ongeveer 1 miljard euro lager uitvallen dan het bedrag van 6,5 miljard euro dat minister van Financiën Wolfgang Schäuble eerder dit jaar nog voorspelde.

De belastinginkomsten worden gesteund door de sterke ontwikkeling van de arbeidsmarkt in Duitsland. Dankzij de groeiende werkgelegenheid vloeit volgens de krant Frankfurter Allgemeine Zeitung dit jaar 66 miljard euro meer in de schatkist dan in 2005, het jaar waarin de werkgelegenheid in Europa's grootste economie naar het laagste punt sinds de eeuwwisseling zakte.

Dankzij de dalende werkloosheid nemen de uitgaven aan uitkeringen en andere sociale voorzieningen af en brengt de loonbelasting meer op.