Duits Hof keurt deelname aan noodfonds goed

REUTERS
Het Duitse constitutionele hof in Kalsruhe heeft in een cruciale uitspraak vanmorgen de Duitse deelname aan het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM) goedgekeurd. .

Het Hof verbond daar wel enige voorwaarden aan. De rechters hebben bepaald dat de aansprakelijkheid van Duitsland niet boven de afgesproken 190 miljard euro mag komen zonder voorafgaande instemming van de Bondsdag. Ook moet voorkomen worden dat het parlement als gevolg van de zwijgplicht die geldt voor ESM-ambtenaren, onvolledig wordt geïnformeerd.

Een afwijzing van het ESM door het Duitse Hof zou een bom onder de euro hebben betekend. De rechters, die besluiten en wetten toetsen aan de Duitse grondwet, hebben zich over de zaak gebogen na klachten van duizenden Duitsers die bang zijn dat hun land te veel van zijn soevereiniteit prijsgeeft. In de financiële wereld is weken met spanning naar het vonnis uitgekeken.

ESM zonder Duitsland is ten dode opgeschreven
Zonder Duitsland - grootbetaler van het fonds - zou het ESM ten dode opgeschreven zijn geweest. Zonder ESM zou de ECB niet - zoals vorige week aangekondigd - staatsobligaties hebben opgekocht. En zonder deze reddingsboeien zou de eurozone geen lang leven beschoren zijn geweest.

De eerste bestuursvergadering van het permanente noodfonds ESM zal begin oktober worden gehouden in Luxemburg. Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de vergadering van ministers van Financiën van de eurozone (eurogroep), stelt in een woensdag uitgegeven persbericht 8 oktober voor als datum. Dan komt ook de eurogroep bijeen.

Juncker zegt uit te kijken naar de afronding van alle procedures, zodat het fonds operationeel kan worden.

AFP