Dijsselbloem wil tegen 16 februari duidelijkheid van Athene

Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem.
EPA Voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem.
Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep wil tegen medio februari duidelijkheid of Griekenland een verlenging wil van de financiële hulp. "We hebben tot de 16de februari een tijdsvenster voor de verdere aanpak. Ik zou dat niet als een ultimatum bestempelen", verduidelijkt de woordvoerster van de Nederlandse minister van Financiën vandaag.

Het verhaal is gekend: Griekenland hangt aan het internationaal financieel noodinfuus, in ruil voor verregaande besparingen en hervormingen. Maar de linkse partij Syriza, die de Griekse parlementsverkiezingen won, wil dat beleid omgooien.

Indien Griekenland verdere steun wil, is een vergelijk nodig, want de huidige hulp loopt eind deze maand af. In mediaberichten was er sprake van dat Dijsselbloem tegen de vergadering van de 19 ministers van Financiën van de eurozone, de eurogroep, van 16 febrauri een beslissing eist van Griekenland omtrent de financiële hulp. Zijn woordvoerster temperde dat dus, en wees erop dat de deadline reeds vorig jaar geprikt was, toen er nog geen discussie was. Dijsselbloem is zich ervan bewust dat mogelijke onderhandelingen met Griekenland tijd vragen. "Er komt geen akkoord zonder voorwaarden", aldus de woordvoerster. "En dat akkoord zal tijd nodig hebben."

Maar een verlenging lijkt voor de Grieken niet aan de orde. De nieuwe premier Alexis Tsipras en zijn minister van Financiën Yanis Varoufakis begonnen de voorbije week een Europese tournee en verkondigden dat ze niet willen dat het noodprogramma voor Griekenland verlengd wordt wanneer het eind februari verstrijkt. Ze hopen tegen eind mei een nieuw akkoord met hun geldschieters af te sluiten en kondigden al aan, een aantal hervormingen die in het kader van het bestaande programma waren afgesproken - met de trojka van Europese Commissie, Europese Centrale Bank en Internationaal Monetair Fonds - terug te schroeven.

Komende woensdag (11/02) ontmoeten de financiënministers elkaar in Brussel voor een extra vergadering over Griekenland. Het land zal er op de steun kunnen rekenen van Cyprus, zo meldde de Cypriotische regering vandaag. Nikosia steunt Athene vooral in het standpunt dat Europa meer beleid moet hebben dat op economische groei gericht is.

De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.
EPA De Griekse minister van Financiën Yanis Varoufakis.