Deze CEO verloor persoonlijk 18 miljoen per dag dit jaar

REUTERS
Hij zal er niet meteen een boterhammetje minder voor eten, maar het persoonlijke fortuin van Jeff Bezos heeft toch een serieuze knauw gekregen dit jaar. De CEO van Amazon zag zijn aandelenspaarpot met maar liefst 6,6 miljard euro zakken naar 23 miljard euro. Een daling van 23 procent en een 'verlies' van 18 miljoen per dag. Dat komt omdat hij naast CEO ook de grootste aandeelhouder van Amazon is. Bezos staat op drie in de miljardairslijst van sterkste dalers dit jaar. Dat meldt de New York Post op basis van berekeningen van Bloomberg.

In Bloombergs lijstje van 400 rijksten der aarde staan nog twee grotere 'losers'. Casinomagnaat Sheldon Adelson verloor 7,4 miljard en IKEA-stichter, Ingvar Kemprad, zag zijn fortuin dit jaar krimpen met 6,9 miljard. De top drie verspeelde in 2014 dus samen maar liefst 21 miljard euro.

In de ranking van 400 rijkste miljardairs strandt Bezos nu op de 23ste plek, twee plaatsen achter zijn grote rivaal en Alibaba-stichter, Jack Ma. Die is na een boerenjaar nu 29 miljard waard.

Een andere stijger is Facebook-CEO, Mark Zuckerberg. Hij boekte 9 miljard euro persoonijke winst en is goed voor 29,3 miljard droog aan de haak. Dat is goed voor een dertiende plaats tussen de miljardairs.

De man van 72 miljard
Bill Gates prijkt weer op de nummer 1. Hij klopt Warren Buffet (+10,8 miljard naar 60,7 miljard in totaal) en de Mexicaan Carlos Slim, wiens fortuin licht daalde tot 59,3 miljard. Microsoft-oprichter Gates noteerde een toename van 7,4 miljard wat zijn vermogen naar een duizelingwekkende 72 miljard euro brengt.

Jeff Bezos, die 18 procent van de aandelen van Amazon bezit, staat bekend als een 'big spender'. De CEO kreeg onder meer kritiek op "kwistige" investeringen als de overname van gamesite Twitch, de nieuwe magazijnen en zijn onderzoek naar het inzetten van drones. Dat zorgde voor enorme verliezen die zelfs Wall Street deden opschrikken. Al blijft het bedrijf zelf wel groeien. Vrijdag kondigde Amazon nog de komst van tien miljoen klanten voor de gratis verzenddienst Prime aan in het laatste kwartaal. Analisten schatten die operatie als erg kostelijk in.

kos
Bill Gates is opnieuw de rijkste man op deze aardbol.
AP Bill Gates is opnieuw de rijkste man op deze aardbol.
Ouwe getrouwe Warren Buffet kan het nog altijd: hij staat op twee.
AFP Ouwe getrouwe Warren Buffet kan het nog altijd: hij staat op twee.
De Mexicaan Carlos Slim zakt naar de derde plaats in Bloombergs miljardairslijstje.
AP De Mexicaan Carlos Slim zakt naar de derde plaats in Bloombergs miljardairslijstje.
Mark Zuckerberg staat pas op 13, maar dat is erg relatief met een fortuin van bijna 30 miljard euro.
AFP Mark Zuckerberg staat pas op 13, maar dat is erg relatief met een fortuin van bijna 30 miljard euro.