De échte reden waarom Varoufakis opstapte

ap
Voormalig Grieks minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft in een interview meer uitleg gegeven bij zijn ontslag, meteen na het Griekse referendum over de toenmalige voorstellen van de internationale schuldeisers. Varoufakis zag zich naar eigen zeggen geïsoleerd met zijn harde opstelling.

Bij zijn ontslag gaf Varoufakis als uitleg mee dat de internationale schuldeisers niet meer met hem door één deur konden. Om de verdere onderhandelingen niet te bemoeilijken, stapte hij dus op, zo klonk het toen.

Maar in een interview met het Britse New Statesman verduidelijkt Varoufakis nu dat hij de nacht van het referendum binnen het Griekse kernkabinet geen steun vond voor zijn harde opstelling. Een stemming draaide uit op vier stemmen tegen twee in zijn nadeel.

Varoufakis had een drietrapsraket aan maatregelen in gedachten na het referendum: IOU's (schuldbekentenissen) uitgeven, een haircut toepassen op het Griekse schuldpapier in handen van de Europese Centrale Bank (ECB) sinds 2012 en de controle over de Griekse centrale bank terugnemen uit handen van de ECB.

Een Grexit zou daar volgens hem niet van komen, aangezien dat juridisch onmogelijk is. Wel zou het helpen om voor Athene een betere deal uit de brand te slepen, dacht Varoufakis.

Maar de rest van de regeringstop wilde dus niet mee, ondanks het duidelijke 'neen' uit het referendum. "In plaats daarvan heeft het geleid tot enorme toegevingen", betreurt Varoufakis.

Op leven en dood

Verderop in het gesprek zegt Varoufakis, niet geheel verrassend, dat de eurogroep - de vergadering van de Europese ministers van Financiën - volledig gecontroleerd wordt door Duitsland.

"Wat we hebben is een niet-bestaande groep (de Eurogroep, red), die de grootste macht heeft op de levens van de Europeanen. En toch wordt die groep niet verantwoordelijk gesteld, aangezien ze niet bestaat in de juridische wetgeving, er geen notulen worden bijgehouden, en ze in de grootste vertrouwelijkheid opereert. Geen burger die weet wat er daar gezegd wordt, en geen enkel lid dient verantwoording af te leggen, en dat terwijl ze beslissingen nemen op leven en dood."

Voorts heeft hij het gevoel dat Griekenland door Europa werd "opgelicht", en dat het referendum "verspild" werd.  "Dit land moet stoppen met te doen alsof we door het aannemen van nieuwe leningen het probleem hebben opgelost," zegt Varoufakis. "Zolang de schuld niet duurzaam wordt verminderd, zullen we verder moeten bezuinigen. Daardoor zal de economie nog verder krimpen, en zullen we een humanitaire crisis organiseren."