Communisten bezetten ministerie van Financiën in Athene

Met een groot spandoek maken de actievoerders hun ongenoegen wereldkundig.
REUTERS Met een groot spandoek maken de actievoerders hun ongenoegen wereldkundig.
Uit protest tegen verdere besparingsplannen van de Griekse regering bezetten deze ochtend ongeveer 200 militanten van de communistische vakbond PAME het ministerie van Financiën in Athene.

Op televisie waren beelden te zien van bezetters die een groot spandoek op de gevel van het gebouw hangen met de boodschap "We hebben genoeg gebloed! We hebben genoeg betaald!" De politie grijpt niet in.

In de namiddag plannen de ambtenaren een betoging tegen de verdere bezuinigingsplannen van de regering van premier Alexis Tsipras.

Beurs opent fors hoger

Bij de beleggers heerst er daarentegen vooral optimisme rond de situatie in het land. De Griekse beurs is vandaag opengegaan met een winst van 5,47 procent. Beleggers zijn blijkbaar optimistisch over de kansen op een akkoord tussen Griekenland en zijn schuldeisers in de komende dagen.

De discussie tussen Athene en zijn schuldeisers kreeg gisteren een nieuwe wending na een ontmoeting van de Griekse premier Alexis Tsipras met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Franse president François Hollande in Brussel. Ze kwamen overeen om de gesprekken om tot een akkoord te komen "te intensifiëren".