Bedienden Delhaize stemmen in met sociaal akkoord

REUTERS
De bediendebonden bij Delhaize hebben vandaag het ontwerpakkoord goedgekeurd over de herstructurering die de supermarktketen vorig jaar aankondigde. Dat meldden de twee grote vakbonden, LBC en BBTK. Bij Delhaize verdwijnen 1.800 banen.

De voorbije weken consulteerden de vakbonden de achterban. Vrijdag werd reeds duidelijk dat een meerderheid instemde. Met de goedkeuring in de bijzondere ondernemingsraad werd meteen de consultatie- en informatiefase volgens de wet-Renault afgesloten. Volgens de christelijke bediendebond LBC start de uitrol van het akkoord morgen. Dan starten de consultaties in de winkels om na te gaan wie het bedrijf vrijwillig wil verlaten, voegt de Franstalige socialistische bond SETCa toe.

LBC blijft evenwel waakzaam. "De beschikbaarheid van bruggepensioneerden (binnen het statuut van werkloosheid met aanvullende werkgeversvergoeding) tot 65 jaar, op vraag van de regering Michel, blijft als een zwaard van Damocles hangen boven het akkoord van Delhaize. Wij blijven ons in gemeenschappelijk vakbondsfront verzetten tegen deze maatregel." Volgens de vakbond begint overigens nu pas het echte werk, met de uitvoering van het sociaal plan en de uitrol van de nieuwe winkelstructuur die Delhaize wenst.

De beschikbaarheid van bruggepensioneerden (binnen het statuut van werkloosheid met aanvullende werkgeversvergoeding) tot 65 jaar, op vraag van de regering Michel, blijft als een zwaard van Damocles hangen boven het akkoord van Delhaize

Vakbond LBC

Geen naakte ontslagen

Het akkoord, dat directie en vakbonden eerder bereikten, bepaalt dat er geen naakte ontslagen vallen en dat het collectief ontslag beperkt blijft tot 1.800 bedienden. In juni vorig jaar kondigde Delhaize aan dat 2.500 bedienden het bedrijf moesten verlaten. De afslanking gebeurt via vrijwillig vertrek en vrijwillig brugpensioen vanaf 55 jaar. Voor negen supermarkten wordt een overnemer gezocht en een vestiging sluit definitief de deuren.

Eind vorig jaar bereikten de vakbonden van de arbeiders reeds een akkoord met de directie.