Aantal faillissementen op laagste niveau sinds 2008

THINKSTOCK
Het aantal faillissementen is in mei in Vlaanderen gedaald met 16 procent ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. Er vielen vorige maand 377 uitspraken, dat is het laagste niveau sinds de meimaand van 2008 (301 uitspraken) volgens cijfers van handelsinformatiekantoor Graydon Belgium.

In heel het land daalde het aantal faillissementen vorige maand met 5,4 procent. In totaal legden 851 bedrijven de boeken neer, 49 minder dan in mei vorig jaar. Over de eerste vijf maanden van dit jaar werden in cumul 4.860 faillissementsuitspraken genoteerd: in vergelijking met dezelfde periode 2014 betekent dat een daling met 1,28 procent. "Dat neemt echter nog steeds niet weg dat het aantal bedrijven dat over de kop gaat in België, hoog blijft: enkel in 2014 en 2013 noteerden we over deze periode zwaardere cijfers", aldus Eric Van den Broele van Graydon Belgium.

Net als in Vlaanderen was er ook in Wallonië een daling. Afgelopen maand mei telde Graydon er 237 faillissementen, tegenover 258 in mei 2014 (-8,1 procent). In Brussel daarentegen gingen in mei 230 bedrijven over de kop, ten opzichte van mei 2014 een stijging met 19,8 procent en de voor Brussel op één na hoogste meimaand ooit.

"De Brusselse economie kent nu eenmaal meer activiteiten en de handelsrechtbanken zijn druk bezig een inhaalslag te maken op het vlak van verwerking van faillissementsdossiers. Wij verwachten dit terug te zien in de cijfers van het Brussels gewest in de komende maanden", nuanceert Van den Broele.

Faillissementen
De bouwsector noteerde vorige maand de meeste faillissementen, op de voet gevolgd door de horeca, kleinhandel en de zakelijke dienstverlening. Deze vier sectoren zorgen samen voor 59 procent van de faillissementen.

In de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen er 10.067 banen op de tocht te staan als direct gevolg van het faillissement van de werkgever. Dat zijn er 1.362 minder (-11,9 procent) dan over dezelfde periode een jaar eerder. Het cijfer ligt daarmee voor het eerst iets lager dan de cijfers die sinds 2009, en dus na de crisisuitbraak, genoteerd werden.

Het faillissement met het zwaarste banenverlies in mei was bij het bedrijf Groupe Image uit Brussel, dat 75 mensen tewerkstelde. Over de eerste vijf maanden van dit jaar viel het zwaarste banenverlies door het faillissement bij het bedrijf Goemaere in Moeskroen, waar 173 jobs verloren gingen.