"Griekenland loopt mijlenver achter met hervormingen"

EPA
Griekenland loopt heel erg ver achter op het schema van hervormingen die het land moet doorvoeren. Het is dan ook onwaarschijnlijk dat het land zijn schulden kan afbetalen, wat betekent dat een nieuwe schuldsanering noodzakelijk is. Dat melden anonieme Europese functionarissen.

"Griekenland heeft de afgelopen drie maanden niets gedaan. Dat betekent dat de situatie steeds slechter wordt en daarmee ook de schulden ten opzichte van het bruto binnenlands product (bbp).'' Op deze manier zou het land alleen nog verder kunnen overleven als opnieuw een deel van zijn schulden wordt afgeschreven.

Eerder dit jaar bereikte Griekenland al een akkoord met private schuldeisers om zo'n 70 procent van de schulden kwijt te schelden. Dat zou moeten hebben geleid tot een verhouding van schuld en bbp van 120 procent in 2020. Maar doordat de hervorming van de economie verder stil heeft gelegen, lijkt het onwaarschijnlijk dat deze verhouding nog zal worden gehaald. De schuldsanering was een van de eisen van de EU voor verdere noodhulp aan het land.

Trojka
De bekentenissen van de Brusselse functionarissen komen op de dag dat de zogenoemde trojka in Griekenland arriveerde voor een inspectie van de Griekse economische hervormingen. Afgelopen weken waren er al geruchten dat Griekenland ver op het schema achterloopt. Leden van de nieuwe Griekse regering vroegen ook om meer tijd om de hervormingen door te voeren. Volgens hen maakt de diepe recessie die het land doormaakt het onmogelijk om de gestelde doelen te halen.

Er waren eveneens geruchten dat het Internationaal Monetair Fonds, dat deel uit maakt van de trojka, aan Europese regeringsleiders zou hebben gezegd niet langer bereid te zijn om geld in Griekenland te steken als het land niet in staat was om zijn afspraken na te komen.

In dat geval zou de hele last van het in leven houden van Griekenland op de Europese lidstaten terechtkomen. Deze zouden de voorwaarden waaronder het land zijn leningen krijgt, moeten versoepelen of zelf een deel van de schulden van het land moeten afschrijven. "Deze optie is politiek nog niet onderzocht'', aldus een van de bronnen.